Ten, kto tak jak ja przechował dynię w piwniczce, może teraz cieszyć się smakiem zupy dyniowej lub pysznego imbirowego makaronu z piękną pomarańczową królową dyniowatych. Wystarczy świeżutka, różowiutka i chuda pierś z kurczaka, piękny, zielony brokuł i obłędnie fioletowa cebula. Wszystko podsmażyć wymieszać i podawać z makaronem - pełnoziarnistym ma się rozumieć :).
MAKARON SPAGHETTI Z DYNIĄ, BROKUŁEM I KURCZAKIEM W IMBIRZE
Porcja dla 2 osób
2 piersi z kurczaka
200 g różyczek brokuła
200 g dyni pokrojonej w kostkę
1/2 czerwonej cebuli, posiekanej w piórka
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
łyżka mąki kukurydzianej
sól i pieprz
Pierś kurczaka oczyść, umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Pokrój w paski i zamarynuj w sosie sojowym, occie i czosnku przeciśniętym przez praskę.
Na patelni z łyżką oliwy podduś cebulkę. Gdy zmięknie, dodaj posiekany imbir, podsmaż przez 2 minuty. Wrzuć różyczki brokuła i duś kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż delikatnie zmiękną. Pod koniec dodaj kostki dyni oprószone cynamonem i podsmaż chwilę. Dynia powinna zachować jędrność.
Kurczaka oprósz mąką kukurydzianą i smaż na patelni przez kilka minut. Nie za długo, bo mięso będzie suche. Wymieszaj podsmażoną pierś z warzywami i dopraw solą i pieprzem wg uznania. Podawaj z pełnoziarnistym makaronem spaghetti.
Bardzo apetycznie się prezentuje. A taki kurczak musi być baaardzo aromatyczny!
OdpowiedzUsuńJest smaczny i robi się bardzo szybko :)
UsuńGotujesz pierwszorzędnie!;)
OdpowiedzUsuńŚwietne kolory, KUSZĄ! :))
OdpowiedzUsuń