15 czerwca 2013
DELIKATNE SZPARAGI NA KASZOTTO Z WOŁOWINĄ
na ulicach cichosza
autor >
Weronika
Idąc wczoraj w kierunku toruńskiej starówki w głowie miałam obraz siebie siedzącej pod parasolem ze szklanką pełną zimnego napoju z bąbelkami, promieniami słońca muskającymi mi twarz i wiatrem, rozgrzanym przez stare mury, we włosach. Jednak rzeczywistość czasem różni się od naszych oczekiwań. Chciałoby się zaśpiewać za Grzegorzem Turnauem "Na ulicach cichosza, na chodnikach cichosza, nie ma Mickiewicza i nie ma Miłosza". Chciałoby się, ale po co, skoro i tak nie byłoby tego słychać. Jest Kopernik, patrzy wyciągając grożący palec w stronę wrzeszczących tłumów dzieci. Dzieci z maczetami, mieczami, hełmami na głowach, walczące, wrzeszczące, bijące się i biegające. Dzieci rzucające hukowymi kuleczkami, strzelające petardami. No i panie opiekunki płynących jak rzeka wycieczek szkolnych, przedszkolnych, starające się nad tym chaosem zapanować. Niestety na marne, bo "nie zawrócisz kijem Wisły" i nie ujarzmisz zgrai piszczących dzieciaków.
W innym miejscu - remont. Krzyki robotników przeplatane odgłosami szlifierki kątowej i pani z megafonem nawołującej do wzięcia pożyczki.
Tak oto przekonałam się, że czerwiec nie jest najlepszym momentem na upajanie się urokami Starego Miasta. Lipiec. Może lipiec będzie tym miesiącem.
Za to w czerwcu możemy nadal cieszyć się szparagami. Tym razem wybrałam zielone i przyrządziłam je na patelni doprawiając czosnkiem. Podałam je na kaszotto z nieprażonej kaszy gryczanej (ma zielony kolor) z mielonym mięsem wołowym. Całość dopełniały listki parmezanu. Prosto, szybko, smacznie i zdrowo.
DELIKATNE SZPARAGI na kaszotto z wołowiną
2 porcje
1 pęczek zielonych szparagów
3/4 szklanki kaszy gryczanej nieprażonej
250 g mielonej wołowiny
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 łyżeczka sosu Worcester
1 łyżka oleju sezamowego
sól i świeżo mielony pieprz
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce, osusz i wrzuć na rozgrzaną, natłuszczoną patelnię grillową. Smaż przez kilka minut co pewien czas potrząsając patelnią, tak żeby szparagi zgrillowały się ze wszystkich stron. Posiekaj czosnek i papryczkę chili. Wrzuć połowę na patelnię i smaż około 20 sekund. Odstaw z ognia. Wypłucz kaszę i gotuj ją w lekko osolonej wodzie przez 5 minut.
Na drugiej patelni rozgrzej olej sezamowy, wrzuć pozostały czosnek i papryczkę, a po chwili dodaj mięso mielone. Dopraw sosem Worchester, solą i czarnym pieprzem. Smaż mieszając przez kilka minut i połącz z kaszą. Smaż jeszcze przez minutę. Podawaj z grillowanymi szparagami i startym parmezanem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda obłędnie - piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńWspaniałe:)! A Toruń uwielbiam! Studiowaliśmy tam oboje z małżonkiem...najlepsze czasy:)! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńA przepraszam - gdzie ten Mickiewicz niby stoi?
OdpowiedzUsuńNo tak, oczywiście chodzi o Kopernika :) dziękuję za uwagę, sama pewnie nigdy bym nie zauważyła tego baboka :)
UsuńA Mickiewicz to w Warszawie stoi, na Krakowskim Przedmieściu :)
UsuńU mnie za to czerwiec jest tym miesiącem i mam nadzieję, że w lipcu będzie podobnie. :)
OdpowiedzUsuńWspaniała potrawa.
Przepis fajny, szkoda tylko że usuwasz niewygodnie dla Ciebie komentarze...
OdpowiedzUsuńJak widać powyżej, nie usuwam, a nawet odpowiadam na nie. Usuwam tylko te niegrzeczne. A niegrzecznie jest również komentować i się nie podpisywać
UsuńMa to swoją nazwę - trollowanie. Jeśli więc nie odpowiada Tobie sposób prowadzenia przeze mnie bloga to przykro mi, ale nie musisz tu zaglądać. Ja nie ubliżam osobom w sieci i również nie życzę sobie takiego zachowania w stosunku do mnie. Jeśli uważasz, że jestem "niedouczona" to proszę zachowaj tę opinię dla siebie i nie wypowiadaj się w ten sposób o osobach, których nie znasz.
Usuńhmmmm, wygląda bardzo apetycznie, trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuń