▼
18 czerwca 2013
ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI na ciepło i na zimno
Dzisiaj bez wstępów i opowiadań.
Przepis na lekką zupę z pieczonej papryki. Można ją podawać jako przystawkę do mniej wyrazistych potraw, na ciepło lub zimno.
ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI
porcja na około 6 szklanek
1 szklanka białego wina
1/2 cebuli
1 szklanka posiekanego selera naciowego
1 ząbek czosnku
3 pieczone papryki
1 pomidor
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/5 łyżeczki chili w proszku
Upiecz czerwoną paprykę w piekarniku. Zeszklij cebulkę i seler naciowy, dodaj posiekany czosnek. Zalej warzywa białym winem. Dodaj pomidora obranego ze skórki, przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj pieczoną paprykę obraną ze skóry i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj zupę w blenderze.
Boska zupa, uwielbiam smak pieczonej papryki. No i miseczki urocze!
OdpowiedzUsuńOdpada czosnek, bo go nie toleruję i jedziemy z koksem! Czekałam na ten przepis!
OdpowiedzUsuńZrobię na pewno, jak tylko uczelnia da mi wolne! Ze zdjęcia czuję jej zapach i smak.
OdpowiedzUsuńKidyś na kolacji poczęstowano mnie takim kremem właśnie na zimno z kapką kwaśnej śmietany i pesto, był przecudowny ale niestety zapomniałam poprosić o przepis :( Więc bardzo się cieszę, że go opublikowałaś, jeszcze jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że spełni oczekiwania :)
UsuńCzekałem na ten przepis - wkrótce go wypróbuję!
OdpowiedzUsuńOh My! I loved this soup, so flavourful and looks gorgeous!
OdpowiedzUsuńPycha! Mogłabym ją zjeść jutro na zimno z łyżką jogurtu na górze :>
OdpowiedzUsuńLubię to :)
OdpowiedzUsuńpieczona papryka jest super, z winem nie robiłam nigdy
OdpowiedzUsuńbardzo fajna propozycja!