6 sierpnia 2013
ROMANTYCZNA SAŁATKA Z POLĘDWICĄ W MIGDAŁACH
autor >
Weronika
Sierpień to taki romantyczny miesiąc. Gorące, rozedrgane powietrze zmienia obraz świata w falujące, słoneczne obrazy. Promienie muskają dojrzewające owoce, a podmuchy letniego wiatru suszą słomiane snopki na rżysku. Gdy tak leżę na świeżo skoszonej trawie nie wyobrażam sobie, że mogłoby być jeszcze piękniej.
ROMANTYCZNA SAŁATKA Z POLĘDWICĄ I POMIDORKAMI
porcja dla 2 osób
SKŁADNIKI
300 g polędwicy wieprzowej
30 g migdałów
sól morska
oliwa z oliwek
czarny pieprz
2 kiście pomidorków koktajlowych
pęczek zielonych szparagów
garść sałaty roszponki
olej sezamowy
sok z limonki
1 papryczka chili
pęczek liści świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE
Migdały rozdrobnić w moździerzu i wysypać na blat. Wymieszać je z solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W posypce obtoczyć oczyszczoną polędwicę. Delikatnie skropić oliwą. Smażyć na dużej patelni obracając co 3 minuty tak aby mięso ze wszystkich stron było zrumienione. Odstawić polędwicę na około 10 minut, żeby odpoczęła.
Szparagi smażyć przez kilka minut na patelni grillowej pokrytej odrobiną oliwy. Co pewien czas potrząsać patelnią.
Pomidorki ułożyć na blaszce, skropić oliwą i piec w 200st. przez około 20 minut.
Polędwicę pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki. Na talerzach rozłożyć roszponkę, szparagi, plastry polędwicy w migdałach i pieczone pomidorki. Wymieszać odrobinę oleju sezamowego z sokiem z limonki i posiekaną papryczką chilli. Skropić dressingiem sałatkę i posypać posiekaną świeżą miętą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Oczywiście, że wracam, bo jest przyjemnie popatrzeć na te artystyczne dania na talerzu. Taką romantyczną sałatkę chętnie wypróbuję podczas romantycznej kolacji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się :)
UsuńMusi wspaniale smakować :)
OdpowiedzUsuń