12 września 2013

KURCZAK ZAPIEKANY POD DYNIOWO-POMARAŃCZOWĄ PIERZYNKĄ


Sezon na dynię trwa. Uwielbiam zupę dyniową, ale obawiam się, że codzienne jej spożywanie mogłoby się źle skończyć dla naszej przyjaźni. Czasem trzeba od siebie odetchnąć i spróbować czegoś nowego. A dynia jest taka wszechstronna. Tym razem postanowiłam połączyć ją z orientalnym kurczakiem, pomarańczami, udekorować pleśniowym serem i sezamem.



KURCZAK ZAPIEKANY Z MUSEM DYNIOWYM, POMARAŃCZĄ I SEREM PLEŚNOWYM

2 filety z piersi kurczaka
1 łyżka startego, świeżego imbiru
sok z 1 limonki
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

1 szklanka pure z pieczonej dyni
1 pomarańcza
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki proszku chili
sól i pieprz
około 100 g pomarańczowego sera
1 łyżka ziaren sezamu

Wymieszać składniki na marynatę: imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z limonki, olej sezamowy, sos sojowy, sól i pieprz. Pierś kurczaka pokroić poprzecznie w duże plastry i zanużyć w marynacie. Odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 200C. Przygotować naczynie żaroodporne. Pomarańczę pokroić w plastry, posypać brązowym cukrem i lekko skarmelizować na rozgrzanej patelni. Plastrami pomarańczy wyłożyć dno naczynia.

Zamarynowane fileciki obsmażyć po 1 minucie z każdej strony. Wyłożyć na spód z pomarańczy. Wierzch pokryć pure z pieczonej dyni doprawionym cynamonem, chili, solą i pieprzem. Piec przez około 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia zapiekankę pokryć plastrami lub wiórkami sera pleśniowego i posypać sezamem. Podawać z ryżem.



8 komentarzy:

  1. Moja babcia za czasów mego dzieciństwa skutecznie zniechęciła mnie do dyni z powodu okropnej zupy dyniowej którą gotowała, od dwóch lat borykam się z przełamaniem mojej niechęci, póki co bezskutecznie :) Aczkolwiek Twój kurczak wygląda zachęcająco i może kiedyś będzie mi dane rozkoszować się w dyni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowitości tutaj serwujesz. To jest mieszanka smaków: i pomarańcza i ser pleśniowy. Jestem otwarta na takie nowinki. No, no wygląda interesująco....

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! :) Uwielbiam mięsa na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Danie pełne słońca :) Smakowicie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten ser to limburger? Uwielbiam :). Całość pyszna, lubię jesienne dania z dynią.

    OdpowiedzUsuń
  6. dokładnie :) ma specyficzny smak, więc nie każdy go lubi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!