2 stycznia 2014

ROZMARYNOWA PIECZONA POLĘDWICA WIEPRZOWA


Święta, święta i po świętach... Wkraczamy w Nowy Rok z nowymi pomysłami, planami, życzeniami i postanowieniami. Każdego roku obiecuję sobie, że będę coś robić lepiej, będę lepszym człowiekiem, będę wytrwała w swoich postanowieniach i nawet jeśli nie wypowiadam tego na głos, bardzo mocno układam to sobie w głowie. Z dotrzymywaniem tych postanowień bywa różnie, ale najważniejsze jest to, aby dążyć do celu i żyć w zgodzie z samym sobą.


PIECZONA WIEPRZOWINA z rozmarynowym nadzieniem

40 ml brandy
50 g wędzonych śliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy + do smarowania blaszki
1 posiekana cebula
1 łyżka posiekanego rozmarynu
40 g pokruszonego chleba razowego
1 kg polędwicy wieprzowej
około 300 g boczku wędzonego
sól morska, gruboziarnista i pieprz


Zagotować brandy w małym rondelku i odstawić z ognia po około 2-3 minutach. Śliwki wypestkować, posiekać i wrzucić do gorącego brandy. Rozgrzać patelnię pokrytą oliwą i podsmażyć cebulę do miękkości. Dodać posiekany czosnek i smażyć przez 1 minutę.Dodać cebulę z czosnkiem do śliwek, wymieszać z rozmarynem, okruchami chleba, solą i pieprzem.
Oczyścić polędwicę z włókien i błon, osuszyć ręcznikiem. Boczek pokroić w długie, cienkie paski. Polędwicę ułożyć płasko, pokryć warstwą nadzienia, a następnie nawijać na polędwicę poprzecznie paski boczku. Całość zabezpieczyć owijając nicią. Wierzch posmarować oliwą, posypać solą gruboziarnistą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C. Piec przez 20 minut i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Piec kolejne 20-30 minut lub do czasu uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia. Po upieczeniu przykryć folią i odstawić na 10 minut.


10 komentarzy:

  1. O matko! Aż nabrałam ochoty na kawałek, taki soczysty i tyle dobrego w nim i na nim :) Jeszcze nie mam odwagi brać się za takie "wypieki" ale jak tylko poczuję, że już czas wezmę się za ten przepis. To chyba ten boczek tak do mnie przemawia :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki smakowity początek roku! Pomyślności w 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała polędwica!
    Cudownie ją pokazałaś.
    Serdeczności noworoczne Weroniko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne połączenie składników. Uwielbiam rozmaryn, czosnek... i to wszystko z mięsem .... mniam :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie sfotografowałaś to mięsko. Aż się zrobiłam głodna od samego patrzenia :) Trzymam kciuki za noworoczne postanowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zacny kawał pysznego mięsa;) Piękne zdjecia;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy mięso jest pieczone bez przykrycia? Właśnie robię i nie wiem, czy nie wsadzę jej do rękawa foliowego:) Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczone bez przykrycia, żeby się ładnie zrumieniło :)

      Usuń
  8. Zwiekszyć temperaturę z 220 do 220 stopni... Hmm...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!