26 kwietnia 2014

MAZUREK Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ LIMONKOWĄ


Już po świętach, ale warto wracać do tego co dobre. Ten mazurek jest tak dobry, że zniknął z talerzy w mgnieniu oka. Idealnie kruchy, lekki, pachnący świeżymi truskawkami i limonką.


IDEALNY MAZUREK z truskawkami i limonkową czekoladą
 
Ciasto kruche
100 g mąki pszennej
70 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru
100 g masła
1 żółtko


Masa czekoladowo-limonkowa

100 g białej czekolady
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka rumu
sok z ½ limonki
skórka z limonki


Dno i boki formy o wymiarach około 22 cm x 10 cm dokładnie wysmarować masłem. Do miski przesiać mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło oraz żółtko. Rozetrzeć palcami masło z mąką, następnie zagnieść szybko ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Kulę rozgnieść dłonią i rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć dno formy i przykleić palcami oderwane fragmenty. Z resztek ciasta uformować rant i odcisnąć na nim ząbki widelca. Spód podziurkować i wstawić do lodówki na 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 35 - 40 minut na złoty kolor. Ostudzić w formie.

7 komentarzy:

  1. ależ jestem ciekawa smaku czekolady limonkowej :) wspaniały mazurek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest to chyba pierwszy mazurek, który mi się ogromnie podoba! Świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pięknie. Myślę, że nie tylko na święta taki mazurek można upiec. Może być ozdobą na stole na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia. *.*
    Świetny pomysł na mazurek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowności! Już czuję zapach tych truskawek :)

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada przepieknie, chcialabym go zrobic, ale nie wiem, jak zrobic ta mase czekoladowo-limonkowa? Widze skladniki, ale jako kompletna kuchenna dyletantka, nie wiem, jak je polaczyc?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!