18 sierpnia 2014
EXPRESOWA SAŁATKA A'LA CESAR
autor >
Weronika
Dzień wolny. Bez pośpiechu zrobiona świeża sałatka z kruchymi grzankami, schłodzony melon, zielona herbata w dzbanku. Zaraz pójdę pobiegać, oczyścić głowę, a potem wsiądę na rower i pojadę na trening...
EXPRESOWA SAŁATKA A'LA CESAR
Porcja dla 2 osób
4 duże jaja
4 pomidory rzymskie
2 duże garście rukoli
2 garście oliwek
4 kromki razowego chleba
masło czosnkowe
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki płynnego miodu
4 łyżki oleju orzechowego lub oliwy
szczypta imbiru i chili
sól i pieprz
Liście rukoli umyć i osuszyć. Jaja ugotować na twardo, schłodzić i pokroić na ćwiartki. Pomidory pokroić na 4-6 części. Oliwki posiekać. Całość ułożyć na talerzu.
Chleb posmarować masłem czosnkowym i pokroić w kostkę. Upiec na rozgrzanej patelni.
Sok z limonki wymieszać z miodem, olejem i przyprawami. Przygotowanym dressingiem polać sałatkę i posypać grzankami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Piękna!
OdpowiedzUsuńAle dawno Ciebie Weronika tutaj nie było :) Fajnie, że znowu gościsz :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia,
Gosia
Mnie by się też przydało takie "oczyszczenie". Porywam kilka grzanek! ;)
OdpowiedzUsuńmiodowy dressing, chrupiące grzanki.. dla mnie nic więcej nie trzeba :)
OdpowiedzUsuńProsta i jak oko cieszy :) Miło zaglądać tu do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie podane. Bardzo klimatyczne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńApetyczna, świeża, idealna ! :)
OdpowiedzUsuń