Powrót do blogowania po rocznej przerwie nie jest łatwy. Przeprowadzka (jedna, druga, trzecia), zmiana pracy, zmiana planu dnia, zmiana przyzwyczajeń... Moje życie zmieniło się o 180 st. Naczynia i garnki odpoczywają gdzieś w kartonach, aparat, statyw i obiektywy odeszły wraz z nadchodzącymi zmianami. Muszę znowu nauczyć się tego, co kiedyś sprawiało mi ogromną przyjemność...
ZUPA KREM Z DYNI I BATATA z czerwoną soczewicą
1 średniej wielkości dynia (około 1 kg)
1 naprawdę duży batat lub 2 mniejsze
około 300 g czerwonej soczewicy
200 g mleczka kokosowego (1/2 puszki)
1 duża cebula
świeży imbir (kawałek wielkości kciuka)
3 ząbki czosnku
3 - 4 łyżki oleju kokosowego
około 1 litra bulionu warzywnego
płatki chili
sól i pieprz
Dynię obrać, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowy. Dodać posiekany czosnek i imbir, a następnie dorzucić pokrojonego batata i dynię. Smażyć przez chwilę, a następnie dodać szczyptę płatków chili, zalać bulionem do zakrycia warzyw. Gotować przez około 10-15 minut.
Soczewicę przepłukać na sitku i zagotować w lekko posolonej wodzie. Po zagotowaniu odczekać maksymalnie 1 minutę i odcedzić.
Zupę zmiksować na gładki krem, wymieszać z mleczkiem kokosowym i doprawić do smaku. Podawać z czerwoną soczewicą i kleksem mleka kokosowego.
Nasza obsesja na punkcie zup z batatów mówi nam, że ten przepis jest wart wypróbowania :) Piękne zdjęcia! Pozdrawiamy ciepło ^^
OdpowiedzUsuńPiękny powrót, a tego 'oka' i wyczucia się nie zapomina! Welcome back Weronika! ☺
OdpowiedzUsuńWeronika! Z cierpliwością czekałam na twój powrót :) Witaj z powrotem!
OdpowiedzUsuń