Gdy myślę o romantycznej kolacji do głowy przychodzą mi dania kuchni francuskiej. Dlaczego? Nie wiem. Być może dlatego, że Soupe à l'oignon au four, Magret de canard rôti i Crêpes Suzette brzmią bardziej romantycznie niż: pomidorowa, schabowy czy naleśniki.
Zupę cebulową robi się stosunkowo prosto, jednak smażeniu cebulki trzeba oddać trochę uczucia i cierpliwości, gdyż nie powinna być ani spalona ani zbyt jasna. Duszenie i mieszanie jej na wolnym ogniu, to jedyny skuteczny sposób na słodkie, złociste kluseczki cebulowe, idealne do zupy. W chwilach, gdy nie macie wiele czasu na gotowanie, w kuchni kręci się głodny mąż lub po prostu macie gorszy dzień, możecie skorzystać z Pomysłu na Francuską zapiekaną zupę cebulową Winiary. Zastaw, składający się w przeważające części z proszku z suszonej cebuli, znacznie przyspiesza przygotowanie posiłku. Nieczęsto korzystam z takich "wynalazków", powiedziałabym nawet, że rzadko lub w ogóle, ale przyznam się szczerze, że zupa mi bardzo smakowała. Walentynki tuż tuż, a potrawę przygotowywałam z myślą o konkursie Winiary, więc zupę podałam z grzankami i parmezanem, w chlebku pszenno-żytnim upieczonym w formie w kształcie serca.
PROSTY CHLEB PSZENNO-ŻYTNI
300 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
20g drożdży
300 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wody, dodaj cukier i odstaw na 10 minut.
Mąki wymieszaj w misce, dodaj sól, wlej wodę, rozczyn drożdżowy i wymieszaj łyżką. Ciasto wyrabiaj około 4 minuty za pomocą ręki lub miksera (będzie dosyć rzadkie i kleiste). Odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby odpoczęło.
Wypoczęte ciasto obsyp mąką i wyrabiaj intensywnie przez co najmniej 5 minut. Po wyrobieniu powinno być idealnie gładkie. Blaszkę do pieczenia (tortownica o średnicy 25 cm) obsyp mąką i wyłóż do niej ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie ponad brzeg blachy (około 2 godziny), rozgrzej piekarnik do 220C i wstaw do niego blaszkę. Piecz 40 - 45 minut i ostudź na kratce.
WALENTYNKOWA ZUPA CEBULOWA
3 średniej wielkości cebule
250 ml białego wytrawnego wina
750 ml wody
1 paczka Pomysł na Francuską zupę cebulową
oliwa
100 g tartego parmezanu
Cebule pokrój w pół-talarki i podsmaż na oliwie, aż będą miękkie i szkliste. Dodaj wino i duś przez kilka minut, a następnie dodaj wodę i proszek cebulowy z Pomysłu na... Gotuj około 15 minut.
W międzyczasie przygotuj grzanki i miseczkę z chleba. Obetnij górną część bochenka i wydrąż ostrożnie środek. Wydrążony chleb pokrój w kosteczkę i wrzuć na blaszkę polaną łyżką oliwy. Wstaw do rozgrzanego do 200C piekarnika i mieszaj od czasu do czasu, aby grzanki równo się zrumieniły. Piecz do czasu, aż kawałki chleba zrobią się złociste i chrupiące.
Ugotowaną zupę wlej do miski z chleba, posyp parmezanem i grzankami.
Śliczna zupa!
OdpowiedzUsuńI taki adekwatny do walentynek chlebek.
Uwielbiam cebulową.
Dzięki:)
Usuńbardzo lubię cebulową zupę :) a kształt chlebka powalający :)
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł Veroniko! Chlebek niezwykły!!
OdpowiedzUsuńJak znajdę kiedyś księcia z bajki ;) to kupię taką fajową foremkę! :) Wygląda świetnie, aż szkoda zjadać!
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki:) ja swoją dostałam od mamy mojego A. :)
UsuńUrocza propozycja podania zupy, jak znalazł na romantyczną kolację :)
OdpowiedzUsuńgenialne! świetny pomysł na smaczny obiad we dwoje:)
OdpowiedzUsuńchleb....cudowny!!!! Aż brak mi słów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję dziewczyny za miłe komentarze!
Usuńchleb genialny.
OdpowiedzUsuńprzepięknie podane, domowy chleb w pięknym kształcie i pyszna cebulowa zupa :)
OdpowiedzUsuńWow... ten chleb jest niesamowity !! Cudo :)
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuńgenialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda:)!!!
OdpowiedzUsuńMiło, że się Wam mój wyrób podoba :)
OdpowiedzUsuń