20 marca 2013

KOMBINOWANE MINI PIZZE


Gdy w lodówce dominuje światło, a w pojemnikach znajduję fragmenty żywności przypominające kiełbasę, ser czy rybę budzi się we mnie kreatywność i z tych nieatrakcyjnych resztek powstają całkiem smaczne potrawy. Co zrobić z kilkoma łyżkami musu z dyni i odrobiną koziego sera albo z niewykorzytanego przecieru pomidorowego? Zrób sos dyniowo-serowy i bazyliowo-pomidorowy. Posmarujesz nimi mini pizze, które przyozdobisz zapomnianymi plasterkami salami i resztkami wędzonej mozarelli.



MINI PIZZE na razowym spodzie

codzienny

160 g pszennej mąki razowej
8 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
około 110 ml letniej wody


Drożdże wymieszać z niewielka ilością letniej wody i cukrem, odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski wraz solą i zrobić w niej zagłębienie. Wlać do zagłębienia rozczyn drożdżowy i porcjami dodawać pozostałą ilość letniej wody. Po połączeniu się składników wyłożyć ciasto na blat i wyrabiać intensywnie rękami przez kilka minut, aż stanie się sprężyste i miękkie.

Uformować z ciasta 3 kule, oprószyć ją z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut. Kiedy ciasto odpocznie należy rozpłaszczyć kule w dłoniach i rozwałkować do grubości około 0,5 cm.
Pozostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut.

Rozgrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia pizzy do 250°C. Spody posmarować sosami i ułożyć ulubione dodatki. Przenieść pizze delikatnie łopatką na kamień i piec przez 7 - 8 minut.


Proponowane dodatki:
sos pomidorowy
(1 łyżeczka posiekanych liści bazylii, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 2 pomidory obrane ze skóry i posiekane, ząbek czosnku, sól i pieprz - Składniki zagotować w rondelku z grubym dnem.)

sos z dyni i sera koziego
(1/2 szklanki musu z dyni, 3-4 łyżki kremowego sera koziego, 1 łyżka masła orzechowego, pieprz - Składniki wymieszać i podgrzać na patelni.)

salami francuskie z orzechami
wędzony ser mozarella
łosoś wędzony
kapary
orzechy nerkowca
szczypiorek
sałata rzymska

10 komentarzy:

  1. Wyglądają wyśmienicie. Uwielbiam chrupać brzegi pizzy.
    Weroniko, przypomnij mi proszę w jakiej Twojej akcji biorę udział, bo się pogubiłam:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Weroniko! Dzięuje za przypomnienie. Podłączyłam banerek i ...... porywam ten kawałek pizzy dla siebie:):):) Pozdrawiam pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny lodówkowy recykling. Pizza to dobry pretekst i jakże smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. I wcale nie wyglądają na resztkowe :)) Klasa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają przepysznie i o to chodzi..:)!

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie właśnie za mną chodzą, bo nigdy nie mogę się zdecydować z czym chcę pizzę. A tu proszę, można mieć kilka różnych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda jest na "2 kęsy", więc jeśli je się we dwoje przypada po jednym kęsie z każdego wariantu :)

      Usuń
  7. Świetnie się prezentują! Jeszcze ten razowy spód! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. sos dyniowo serowy brzmi ciekawie
    pizzerinki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!