▼
29 maja 2013
DOMOWE MASŁO ORZECHOWO-KOKOSOWE
Masło orzechowe jest pyszne, sama jestem jego wielką fanką, ale nie sądziłam, że to właśnie ten przepis otrzyma najwięcej głosów. Na domowe masełko orzechowe niestety mogą sobie pozwolić tylko osoby, które w swojej kuchni mają malakser lub blender ręczny z pojemnikiem do rozdrabniania. Smak i konsystencja zrobionego w domu masła są inne niż tego ze sklepu. W dużej mierze zależą od jakości wykorzystywanych orzeszków. Jeśli dobrze zblendujemy orzeszki masło stanie się dosyć płynne i trzeba je przechowywać w lodówce. Jego smak jest delikatny i kremowy.
MASŁO ORZECHOWO - KOKOSOWE
325 g niesolonych orzeszków ziemnych
125 g wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka miodu
3/4 łyżeczki soli
Orzeszki prażyć na dużej patelni, co pewien czas nimi potrząsając, do czasu aż wszystkie się lekko zrumienią. Odczekać chwilę, aby orzeszki przestygły i przesypać je do misy malaksera. Dodać olej, miód i sól. Miksować przez kilka do kilkunastu minut (z przerwami) do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać wiórki kokosowe i miksować przez 15-30 sekund. Jeśli chcemy, aby masło było gładkie należy wydłużyć czas miksowania. Przenieść masę do słoika i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
obłędnie pyszne! lubię czasem dodać wiórki do mojego masła orzechowego, to połączenie jest świetne :)
OdpowiedzUsuńMasła orzechowego raczej nie lubię, ale w połączeniu z kokosowym musi smakować lepiej :) Może kiedyś spróbuję.
OdpowiedzUsuń:) Oj musi być obłędnie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńomg... uwielbiam i dodaję Twój przepis do ulubionych i do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńLubię jedno i drugie, więc razem, to pewnie kocham!
OdpowiedzUsuńistny obłęd! chcę takie domowe u siebie koneicznie, nie ma to jak domowe jedzonko :)
OdpowiedzUsuńKocham masło orzechowe ale uwielbiam też i kokos więc takie masełko byłoby dla mnie czymś cudownym !
OdpowiedzUsuńUwielbiam masło orzechowe! Połączenie z kokosem - rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńOrzechowo-kokosowe brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPrzyjmij moją nominację do Liebster Awards. Pozdrawiam i życzę miłej zabawy :))
UsuńKulinarne przygody Gatity
Nie wiedziałam,że tak prosto można go zrobić... Muszę to uczynić!
OdpowiedzUsuńBardzo prosto i szybko!
Usuńprzecudne, a jakie to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńJeju jeju, moje ukochane masło w połączeniu z kokosem <3
OdpowiedzUsuńRobiłam masło z orzechowe z sezamem, ale na połączenie z kokosem nie wpadłam. Inspirujące :)
OdpowiedzUsuńMniam :)Super przepis!
OdpowiedzUsuńNie pomyślałam o tym, że połączyć masło orzechowe z masłem kokosowym! Muszę wkrótce spróbować :)
OdpowiedzUsuń