29 maja 2013

DOMOWE MASŁO ORZECHOWO-KOKOSOWE


Masło orzechowe jest pyszne, sama jestem jego wielką fanką, ale nie sądziłam, że to właśnie ten przepis otrzyma najwięcej głosów. Na domowe masełko orzechowe niestety mogą sobie pozwolić tylko osoby, które w swojej kuchni mają malakser lub blender ręczny z pojemnikiem do rozdrabniania. Smak i konsystencja zrobionego w domu masła są inne niż tego ze sklepu. W dużej mierze zależą od jakości wykorzystywanych orzeszków. Jeśli dobrze zblendujemy orzeszki masło stanie się dosyć płynne i trzeba je przechowywać w lodówce. Jego smak jest delikatny i kremowy.



MASŁO ORZECHOWO - KOKOSOWE


325 g niesolonych orzeszków ziemnych
125 g wiórków kokosowych
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka miodu
3/4 łyżeczki soli

Orzeszki prażyć na dużej patelni, co pewien czas nimi potrząsając, do czasu aż wszystkie się lekko zrumienią. Odczekać chwilę, aby orzeszki przestygły i przesypać je do misy malaksera. Dodać olej, miód i sól. Miksować przez kilka do kilkunastu minut (z przerwami) do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać wiórki kokosowe i miksować przez 15-30 sekund. Jeśli chcemy, aby masło było gładkie należy wydłużyć czas miksowania. Przenieść masę do słoika i pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

18 komentarzy:

  1. obłędnie pyszne! lubię czasem dodać wiórki do mojego masła orzechowego, to połączenie jest świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Masła orzechowego raczej nie lubię, ale w połączeniu z kokosowym musi smakować lepiej :) Może kiedyś spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. omg... uwielbiam i dodaję Twój przepis do ulubionych i do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię jedno i drugie, więc razem, to pewnie kocham!

    OdpowiedzUsuń
  5. istny obłęd! chcę takie domowe u siebie koneicznie, nie ma to jak domowe jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham masło orzechowe ale uwielbiam też i kokos więc takie masełko byłoby dla mnie czymś cudownym !

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam masło orzechowe! Połączenie z kokosem - rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Orzechowo-kokosowe brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyjmij moją nominację do Liebster Awards. Pozdrawiam i życzę miłej zabawy :))
      Kulinarne przygody Gatity

      Usuń
  9. Nie wiedziałam,że tak prosto można go zrobić... Muszę to uczynić!

    OdpowiedzUsuń
  10. przecudne, a jakie to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeju jeju, moje ukochane masło w połączeniu z kokosem <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam masło z orzechowe z sezamem, ale na połączenie z kokosem nie wpadłam. Inspirujące :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie pomyślałam o tym, że połączyć masło orzechowe z masłem kokosowym! Muszę wkrótce spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!