6 czerwca 2013

HOME MADE SWEET
torcik z bezą i truskawkami


Oddałam pracę doktorską do dziekanatu i zaczynam powoli odżywać. Jeszcze muszę zdać egzaminy, ale aktualnie odpoczywam, budzę do życia zesztywniałe mięśnie i stawy. Czternastogodzinne pisanie nie wpływa dobrze na kondycję nóg i kręgosłupa. Na szczęście Michał (trener) jest w stanie zmotywować największego sztywniaka do pracy i po 2 sesjach kettlebelli czuję się o niebo lepiej. Dzisiaj zrobiłam sobie kąpiel w pianie... Ostatnią miałam około 2 lat temu. Zawsze szkoda mi jest czasu na wylegiwanie się w wannie, ale dzisiaj było mi to potrzebne jak powietrze. No i mam wreszcie trochę czasu na gotowanie.

Poniżej przepis na pyszny torcik wiosenny. Na targu już są świeże, nasze, krajowe truskawy. Nie można im się oprzeć. Torcik bierze udział w konkursie Electrolux'a, więc zachęcam Was do głosowania. Wśród głosujących zostaną rozdane blendery, a czasu już niewiele pozostało. Przepis w konkursie znajdziecie pod tym linkiem Home Made Sweet (można się logować przez facebooka).



 HOME MADE SWEET torcik z beza i truskawkami

80 g mąki pszennej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
60 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka mleka
3 jajka

100 g cukru pudru + łyżka
1 łyżeczka octu winnego
30 g płatków migdałowych

200 ml śmietany kremówki
100 g sera mascarpone
sok i skórka z 1/2 cytryny
150 g truskawek

Mąkę pszenną i kukurydzianą przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtka, a białka pozostawić do bezy. Wymieszać suche składniki z masa maślaną, dodać ekstrakt waniliowy i łyżkę mleka.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i łyżeczkę octu winnego.

Wyłożyć ciasto do 2 natłuszczonych okrągłych foremek o średnicy około 15 cm, przykryć ubitą pianą i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180st. przez 30 minut.

Ubić bardzo zimną śmietanę na sztywno. Dodać łyżkę cukru pudru, a następnie sok i otartą skórkę z połowy cytryny. Wymieszać delikatnie z serem mascarpone. Połowę kremu wyłożyć na 1 blat ciasta i pokryć dużą ilością przekrojonych na pół truskawek. Truskawki przykryć drugą połową kremu i docisnąć 2 blatem. Udekorować truskawkami i cukrem pudrem.
 

19 komentarzy:

  1. Kwintesencja lata... Delikatne ciasto, pyszny krem i TRUSKAWKI! Super ;D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. to cudo wygląda jak wielki makaronik :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to pysznie wygląda! Uwielbiam bezy, ale nigdy nie robiłam jej w takiej formie. Ani według takiego przepisu, ale jest apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś pięknego ! Krem i truskawki to moja letnia tradycja, do tego beza...rozpływam się !

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawki zawsze kupuję w ciemno - we wszystkim. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. po prostu pysznie!:) Torcik jest piękny

    OdpowiedzUsuń
  7. Prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto po prostu mnie urzekło...!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna... nic dodać nic ująć :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm! Wspaniałe i proste połączenie smaków. Trzymam kciuki za konkura1

    OdpowiedzUsuń
  11. cudowny torcik, że tez tak z rana tu zajrzałam, teraz będzie mnie cały dzień prześladował :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda nieziemsko i kusi barwami;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!