Przyszła pora na nadrobienie kolejnej zaległości - odpowiedzi na pytania otrzymane w ramach akcji Liebster Blog. Dziękuję serdecznie za nominację Magdzie z Rondel inspiruje i Pauli z Tofu na patyku.
Zapraszam również do wypróbowania przepisu na lekkie i aromatyczne polędwiczki.
Pytania Magdy
- Ulubiona przyprawa (wymień maksymalnie 3)? - CYNAMON, CHILI
- W czym odnajdujesz się lepiej gotowanie czy pieczenie? - GOTOWANIE
- Jakich przepisów na Twoim blogu jest więcej, wytrawnych czy słodkich? - WYTRAWNYCH
- Jakie wino preferujesz białe czy czerwone (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie)? - CZERWONE
- Ulubiona pora roku? - LATO
- Czy podczas gotowania w kuchni dbasz o porządek czy masz wtedy totalny bałagan i zmywasz naczynia jak skończysz? - PO ZAKOŃCZENIU
- Ulubione warzywa (wymień maksymalnie 3)? - FASOLKA, SZPINAK, POMIDORY
- Jeżeli oglądasz mecz w telewizji to zazwyczaj jaki, piłka nożna czy piłka siatkowa? - SIATKOWA
- Czy posiadasz w domu choć jedną książkę kucharską? Jak tak to jaką? - BARDZO WIELE
- Ulubiony owoc (wymień maksymalnie 3)? - TRUSKAWKI, MALINY, JABŁKA
- Jak trafiałaś/trafiłeś na mój blog ? - DZIĘKI LIEBSTEROWI
- Kot czy pies? - PIES
- Kawa czy herbata? - TRUDNY WYBÓR
- Plaża czy góry? - GÓRY
- Radio czy telewizja? -ZALEŻY OD NASTROJU
- Wino białe czy czerwone? - CZERWONE
- Porządek czy nieład? - PORZĄDEK
- Sushi czy sashimi? - SUSHI
- Plecak czy walizka? - PLECAK
- Europa Północna czy Południowa? - POŁUDNIOWA
- Planowo czy spontanicznie? - SPONTANICZNIE
- Gotowanie czy pieczenie? - GOTOWANIE
AROMATYCZNE POLĘDWICZKI CYNAMONOWE z pomarańczą
porcja dla 2 osób
300 g polędwicy wieprzowej
sól i pieprz
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
4 łyżki brązowego cukru
tabasco (do smaku)
2 pomarańcze
2 łyżki jagód goi
1 łyżka rodzynek
2 szklanki białej kapusty
4 łyżki jogurtu bałkańskiego
1/2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta chili w proszku
1/4 łyżeczki kuminu
Polędwicę pokroić w plastry i zamarynować w oliwie z cynamonem, kuminem, cukrem i tabasco. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Jedną pomarańczę pozbawić skóry i pokroić w plastry, z drugiej wycisnąć sok. Poszatkowaną kapustę wymieszać z rodzynkami, jagodami goi, jogurtem, miodem i przyprawami. Odstawić na 15-30 minut, żeby zmiękła i nabrała smaku.
Polędwiczki smażyć na patelni pokrytej odrobiną oleju po 3 minuty na każdej ze stron. Zdjąć z patelni, ułożyć obok surówki z kapusty i plastrów pomarańczy. Na patelnię wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Zagotować i lekko zredukować. Polać sosem polędwiczki i plasterki pomarańczy.
Hej Weroniko, często robię polędwiczki i ostatnio mi właśnie brakowało jakiejś nowej koncepcji na nie... A tu proszę. W sam raz do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie..:)!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie to wygląda. Niezwykle kreatywny pomysł na danie.
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :) Bardzo lubię polędwiczki :>
OdpowiedzUsuń