16 lipca 2013

AROMATYCZNE POLĘDWICZKI W SOSIE POMARAŃCZOWYM
liebster


Przyszła pora na nadrobienie kolejnej zaległości - odpowiedzi na pytania otrzymane w ramach akcji Liebster Blog. Dziękuję serdecznie za nominację Magdzie z Rondel inspiruje i Pauli z Tofu na patyku.

Zapraszam również do wypróbowania przepisu na lekkie i aromatyczne polędwiczki.


Pytania Magdy
  1. Ulubiona przyprawa (wymień maksymalnie 3)? - CYNAMON, CHILI
  2. W czym odnajdujesz się lepiej gotowanie czy pieczenie? - GOTOWANIE
  3. Jakich przepisów na Twoim blogu jest więcej, wytrawnych czy słodkich? - WYTRAWNYCH
  4. Jakie wino preferujesz białe czy czerwone (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie)? - CZERWONE
  5. Ulubiona pora roku? - LATO
  6. Czy podczas gotowania w kuchni dbasz o porządek czy masz wtedy totalny bałagan i zmywasz naczynia jak skończysz? - PO ZAKOŃCZENIU
  7. Ulubione warzywa (wymień maksymalnie 3)? - FASOLKA, SZPINAK, POMIDORY
  8. Jeżeli oglądasz mecz w telewizji to zazwyczaj jaki, piłka nożna czy piłka siatkowa? - SIATKOWA
  9. Czy posiadasz w domu choć jedną książkę kucharską? Jak tak to jaką? - BARDZO WIELE
  10. Ulubiony owoc (wymień maksymalnie 3)? - TRUSKAWKI, MALINY, JABŁKA
  11. Jak trafiałaś/trafiłeś na mój blog ? - DZIĘKI LIEBSTEROWI
Pytania Pauli
  1. Kot czy pies? - PIES
  2. Kawa czy herbata? - TRUDNY WYBÓR
  3. Plaża czy góry? - GÓRY
  4. Radio czy telewizja? -ZALEŻY OD NASTROJU
  5. Wino białe czy czerwone? - CZERWONE
  6. Porządek czy nieład? - PORZĄDEK
  7. Sushi czy sashimi? - SUSHI
  8. Plecak czy walizka? - PLECAK
  9. Europa Północna czy Południowa? - POŁUDNIOWA
  10. Planowo czy spontanicznie? - SPONTANICZNIE
  11. Gotowanie czy pieczenie? - GOTOWANIE



AROMATYCZNE POLĘDWICZKI CYNAMONOWE z pomarańczą

porcja dla 2 osób


300 g polędwicy wieprzowej
sól i pieprz
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki kuminu
4 łyżki brązowego cukru
tabasco (do smaku)

2 pomarańcze
2 łyżki jagód goi
1 łyżka rodzynek
2 szklanki białej kapusty
4 łyżki jogurtu bałkańskiego
1/2 łyżeczki płynnego miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta chili w proszku
1/4 łyżeczki kuminu

Polędwicę pokroić w plastry i zamarynować w oliwie z cynamonem, kuminem, cukrem i tabasco. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Jedną pomarańczę pozbawić skóry i pokroić w plastry, z drugiej wycisnąć sok. Poszatkowaną kapustę wymieszać z rodzynkami, jagodami goi, jogurtem, miodem i przyprawami. Odstawić na 15-30 minut, żeby zmiękła i nabrała smaku.

Polędwiczki smażyć na patelni pokrytej odrobiną oleju po 3 minuty na każdej ze stron. Zdjąć z patelni, ułożyć obok surówki z kapusty i plastrów pomarańczy. Na patelnię wlać sok wyciśnięty z pomarańczy. Zagotować i lekko zredukować. Polać sosem polędwiczki i plasterki pomarańczy.

4 komentarze:

  1. Hej Weroniko, często robię polędwiczki i ostatnio mi właśnie brakowało jakiejś nowej koncepcji na nie... A tu proszę. W sam raz do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie to wygląda. Niezwykle kreatywny pomysł na danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie to wygląda :) Bardzo lubię polędwiczki :>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!