Po długiej przerwie powracam i przynoszę wieści. Już za kilka dni dostępny będzie kolejny numer Magazynu Spring Plate. Nadmiar obowiązków sprawił, że jego premiera troszeczkę odsunęła się w czasie, ale mam nadzieję, że ostateczny efekt Was zadowoli.
W magazynie na LATO 2013 znajdziecie moje propozycje posiłków zgodnych ze zdrową dietą 1500 kcal, przepisy na letnie dania i desery w wykonaniu Anny-Marii (KUCHARNIA) i Rafała (Old White Table), porady Dominiki (Różne Rzeczy Dominiki) na zorganizowanie przyjęcia w ogrodzie, przekąski na imprezę od Sandy (Sandra Bakes a Party) i kilka innych ciekawych artykułów.
Tymczasem "odleżany" przepis na zupę z groszku.
ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU Z MIĘTĄ
porcja dla 4 osób
3 małe, młode cebulki
1 młody ziemniak
1 ząbek czosnku
850 ml bulionu warzywnego
250 g łuskanego groszku
2 garści posiekanych liści mięty
1/2 łyżeczki miodu
sok z 1/2 limonki
150 ml maślanki lub jogurtu
W garnku umieść bulion z posiekanymi cebulkami, ziemniakiem i tartym czosnkiem. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Cztery łyżki zielonego groszku blanszuj we wrzątku przez 2 minuty, wyjmij i wrzuć do zimnej wody, żeby nie straciły pięknego zielonego koloru.
Pozostały groszek wrzuć do bulionu i gotuj przez 5 minut. Dodaj miętę, miód, sok z limonki i wymieszaj. Przenieś zupę do blendera i zmiksuj. Podawaj na ciepło lub po schłodzeniu z dodatkiem maślanki. Zupę przyozdób blanszowanym zielonym groszkiem.
super szybka zupka i w dodatku musi być smaczna, na pewno skorzystam, dzięki
OdpowiedzUsuńFajne zestawienie składników!;)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńO proszę, kolejny numer! Czekamy!
OdpowiedzUsuńZnów ominęłabym tylko czosnek. Zupka wygląda świetnie.
Jest go tak mała, że prawie ni eczuć, ale jeśli Cię odrzuca możesz pominąć :)
UsuńZupka, jak najbardziej na tak! Pycha :)
OdpowiedzUsuń