28 sierpnia 2013

BAZYLIOWE PURE Z BIAŁEJ RZODKWI I KALAFIORA
POLĘDWICZKI W SOSIE CHILI Z WIŚNIAMI


Powrót z wakacji, urlopu, wycieczki do domu nie jest łatwy. W głowie zaczynają świtać pomysły na przedłużenie wyprawy o jeden dzień, dwa, tydzień, miesiąc. Zastanawiam się jak by wyglądało życie w nieustającej podróży. Codziennie inne miejsce, inne widoki, nowe horyzonty. Siedząc w domu nie zdaję sobie sprawy z tego, jak piękny jest świat, jakie tajemnice i cudowności skrywa polska przyroda, jak różnorodne są ojczyste krajobrazy. A wszystko to, całe to piękno mamy w zasięgu ręki.

"Cudze chwalicie swego nie znacie." Piękna i odpoczynku nie trzeba szukać daleko. Wystarczy wsiąść na rower i popedałować za miasto, do wsi, przez którą codziennie przejeżdżamy do pracy nie zastanawiając się co moglibyśmy odkryć zbaczając z drogi przelotowej.

Dziś powakacyjny przepis na pure z ekologicznej rzodkwi i kalafiora oraz na polędwiczki w chili z wiśniami.

Zapraszam Was na nowa stronę Magazynu Spring Plate. Jest nadal budowana, ale już niedługo zacznie się zapełniać ciekawymi artykułami, więc już teraz warto dodać do zakładek.





BAZYLIOWE PURE Z BIAŁEJ RZODKWI I KALAFIORA

Porcja dla 5-6 osób

2-3 niewielkie rzodkwie
1/2-1 kalafiora
pęczek świeżej bazylii
1/4 szklanki mleka
sól i świeżo mielony pieprz

Białą rzodkiew obrać i pokroić w kostkę. Kalafior podzielić na różyczki, łodygi pokroić. Warzywa umieścić w garnku i zalać wodą do przykrycia, posolić. Gotować około 10 minut. Warzywa powinny pozostać al dente.

Po ugotowaniu odlać około 1/2 płynu, dodać posiekane liście bazylii i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. W celu rozrzedzenia zbyt gęstej masy dodawać stopniowo mleka. Doprawić solą i pieprzem.


POLĘDWICZKI W SOSIE CHILI Z WIŚNIAMI

1 szklanka wypestkowanych wiśni
1 łyżka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1/5 łyżeczki (lub mniej) chili w proszku
1/4 łyżeczki cynamonu
1/5 łyżeczki kardamonu
5 goździków

2 polędwice wieprzowe
sól i świeżo mielony pieprz

Wiśnie umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180C przez około 15 minut.

Polędwice pokroić w plastry, posypać z obu stron solą i pieprzem. Smażyć na rozgrzanej i natłuszczonej patelni po 3 minuty na każdej ze stron.

Wiśnie wyjąć z piekarnika a na ich miejsce wstawić polędwiczki. Owoce wraz z powstałym sokiem przelać na patelnię, na której smażyły się polędwiczki. Dodać miód, ocet balsamiczny i przyprawy. Smażyć przez około 5 minut.

Polędwiczki wyjąć z piekarnika i zostawić na kilka minut, żeby odpoczęły. Mięso ułozyć na talerzach i udekorować sosem chili z wiśniami. Podawać z pure warzywnym.



14 komentarzy:

  1. Wygląda to niezwykle estetycznie, a sos cz dodatkiem wiśni i to rzodkiewkowe puree mnie intrygują. Wniosek prosty - spróbowałabym z przyjemnością. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ładne zdjęcia, profesjonalne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe połączenie smaków. pięknie ukazana Akwarium w Gdyni na stronie Magazynu.pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwie restauracyjne danie - ani doboru składników, ani prezentacji na talerzu nie powstydziłyby się topowe knajpy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale przygotowanie szybkie i domowe :) dziękuję!

      Usuń
  5. Sos chilli z wiśniami brzmi wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z ciekawością obserwuję co to będzie się działo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie wróciłam z wakacji i teraz zjadłabym coś z innej kuchni. Bardzo zaciekawił mnie Twój przepis, ale nie wiem czy jeszcze "załapię" się na wiśnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ze świeżymi może być problem, ale te ze słoika tez się nadadzą :)

      Usuń
  8. Piękne dwa ostatnie zdjęcia, lubię takie przerysowanie rzeczywistości i lubię tez minimalizm na talerzu, ale nie w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowny blog <3 wpadnij do mnie i zaobserwuj jeśli Ci się spodoba ;D http://agrestaco6.blogspot.com/search?updated-min=2013-01-01T00:00:00-08:00&updated-max=2014-01-01T00:00:00-08:00&max-results=7

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!