9 sierpnia 2013

WIŚNIOWO-BANANOWE LODY NA PATYKU



Jutro wyjeżdżam nad morze a to podobno już koniec upałów... To nie może być prawda. Nie teraz, kiedy zrobiłam pierwsze w tym roku lody.
Jeśli lubicie lody bananowe z wiśniami od Lenkiewicza, to te na pewno też wam zasmakują. Są mniej kremowe, ale za to lepiej trzymają się na patyku. Ze względu na konsystencję znajdują się gdzieś pomiędzy lodami śmietankowymi a sorbetem.

Przypominam o trwającym KONKURSIE.



LODY WIŚNIOWO-BANANOWE

12 porcji

SKŁADNIKI
350 ml śmietanki 30%
150 ml wody
1/2 szklanki cukru
1 szklanka wypestkowanych wiśni
1 dojrzały banan

50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE
Wodę zagotować z cukrem, dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia do przestygnięcia.
Wypestkować świeże wiśnie i posiekać w drobne kawałki. Wystudzoną śmietankę z woda i cukrem wlać do dzbanka blendera i zmiksować z bananem. Wymieszać z posiekanymi wiśniami i po całkowitym ostygnięciu przelać do pojemniczków do lodów. Schłodzić w zamrażalniku przez około 10 godzin.
Czekoladę rozpuścić na parze z masłem. Ogrzać pojemniczki z lodami w dłoniach i delikatnie wyjąć lody. Polać rozpuszczoną czekoladą i ponownie schłodzić w zamrażalniku przez około 30 minut.



16 komentarzy:

  1. podkradnę jednego :) pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł z polaniem lodów czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aww...takie lody jadłabym o każdej porze roku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam lody. Tak więc temat lodów zawsze mnie interesuje. Twój przepis również. Jest bardzo prosty. Tylko...czas....czas. Ale poczekam :) Śliczne te Twoje lody :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest ekspresowy, więc wiele czasu nie trzeba, nawet nie zauważysz jak będą gotowe :)

      Usuń
  5. obłędnie wyglądają, aaacchh<3

    OdpowiedzUsuń
  6. To prawda, upały nieco przeszły, ale może wrócą. Baw się dobrze i wypoczywaj, bo wciaż jest ciepło.
    Lody zaś wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam ten smak lodów :D Przepis podkradam, na pewno zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super się prezentują i do tego smak mało spotykany :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja właśnie wróciłam znad morza i niestety nie ma się co oszukiwać, ale było wietrznie, deszczowo, czasem słonecznie, a woda lodowata. Cóż na pocieszenie informuję, ze lekarze zalecają bardziej jedzenie lodów zimą niż latem, więc spokojnie nic się nie zmarnuje, w końcu trzeba dbać o zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla takich lodożerców jak ja pora roku nie ma większego znaczenia, zawsze smakują:) Nam udało się złapać jeszcze kilka ciepłych promieni słońca :).

      Usuń
  10. Na sam widok chciałoby się to wszystko zjeść, ale pewnie jeszcze lepiej smakują niż wyglądają. Ja również sobie chwalę przepisy na desery z serwisu kulinarnego https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ który jak dla mnie na ten moment nie ma sobie równych.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!