21 września 2013
KLASYCZNY SERNIK Z MALINAMI
autor >
Weronika
Odgłosy kuchennego robota, zestaw dobrze znanych składników, piekarnik i niewielki kącik w kuchni. Przyjemność łączenia, kręcenia, mieszania, dodawania, tworzenia smakołyków, którymi można się podzielić z tymi, których kochamy, lubimy, szanujemy. Moja chwila zapomnienia...
KLASYCZNY SERNIK Z MALINAMI
1 paczka ciasteczek owsianych
2 łyżki masła
700 g kremowego sera twarogowego
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/3 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
około 3/4-1 szklanki malin (świeże lub mrożone)
Piekarnik rozgrzej do 180C. Tortownicę o średnicy około 20 cm natłuść masłem. Ciastka rozdrobnij i zmiksuj z masłem. Wyłóż kruszonką spód tortownicy.
Serek utrzyj z cukrem. Jajka dodawaj pojedynczo, cały czas mieszając masę na niskich obrotach. Wlej śmietankę i dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Przełóż masę do tortownicy.
Na wierzch masy serowej rozsyp maliny i wstaw do piekarnika na 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 160C i piecz przez 50-60 minut. Pozwól sernikowi ostygnąć przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zdejmij obręcz i zostaw na noc w lodówce bez przykrycia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Z malinkam to lubie
OdpowiedzUsuńpiękny jest.król rodzinnych posiedzeń:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak klasyka. Ale Twój ma dodatkowy atut, że jest taki malinowy. Uwielbiam serniki w ogóle. A jak widzę nowinki, to jestem na TAK. Pysznie wygląda ten Twój sernik :)
OdpowiedzUsuńWygląda oszałamiająco! Ja też często sięgam po klasykę. Piękne zdjęcia;) zapraszam...też na kawałek sernika;)
OdpowiedzUsuńZdjęcia ciasta powalają boję się myśleć jak smakuje :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
swietne zdejcia i pomysly :) Gratulacje! Pozdrawiam serdecznie, Beata z amberemotion
OdpowiedzUsuńo matko, wygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńOH MY! I love the look of this cheesecake...it reflects how much you enjoy your time in the kitchen! Lovely!!
OdpowiedzUsuńThank U :)
Usuń