▼
9 września 2013
MAKARON Z SOSEM SEROWYM
Deszczowo, pochmurno, mokro. Jesień nadciąga wielkimi krokami. W taki dzień jak dziś konieczny jest obiad, który doda nam energii i pomoże walczyć z chłodkiem. Makaron z kremowym sosem serowym, szpinakiem, szynką długo dojrzewającą i orzechami laskowymi spełnił to zadanie na piątkę.
MAKARON W SOSIE SEROWYM ze szpinakiem, papryką, szynką i orzechami
Porcja dla 2 osób
200-250 g makaronu spaghetti (np. razowego)
1 mała żółta papryka
30 g szynki dojrzewającej (np. Kumpiak)
60 g sera gorgonzola
2-3 łyżki śmietany 12%
200 g szpinaku baby
garść orzechów laskowych
Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i posiekać. Paprykę pokroić w paski i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w paski szynkę i chwilę smażyć.
Szpinak opłukać i osuszyć. Wrzucić na patelnię, a gdy wszystkie liście zwiędną dodać ser i śmietanę. Gotować przez kilka minut mieszając, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać posiekanymi, prażonymi orzechami laskowymi.
wygląda bajecznie...!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie !!
OdpowiedzUsuńDzięki!
UsuńAch! Jestem największym miłośnikiem makaronu po tej stronie Mississippi.. tzn. Odry. Uwielbiam takie zestawienia smaków i mimo, że właśnie zjadłam bułkę z dżemem, poczułam uścisk w żołądku i ślinotok... Ech. Ściskam!
OdpowiedzUsuńCzasem nie ma nic lepszego niż solidna porcja sycącego makaronu! :)
Usuń