9 września 2013

MAKARON Z SOSEM SEROWYM


Deszczowo, pochmurno, mokro. Jesień nadciąga wielkimi krokami. W taki dzień jak dziś konieczny jest obiad, który doda nam energii i pomoże walczyć z chłodkiem. Makaron z kremowym sosem serowym, szpinakiem, szynką długo dojrzewającą i orzechami laskowymi spełnił to zadanie na piątkę.



MAKARON W SOSIE SEROWYM ze szpinakiem, papryką, szynką i orzechami

Porcja dla 2 osób


200-250 g makaronu spaghetti (np. razowego)
1 mała żółta papryka
30 g szynki dojrzewającej (np. Kumpiak)
60 g sera gorgonzola
2-3 łyżki śmietany 12%
200 g szpinaku baby
garść orzechów laskowych

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni i posiekać. Paprykę pokroić w paski i podsmażyć na patelni z łyżką oliwy. Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną w paski szynkę i chwilę smażyć.
Szpinak opłukać i osuszyć. Wrzucić na patelnię, a gdy wszystkie liście zwiędną dodać ser i śmietanę. Gotować przez kilka minut mieszając, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Nałożyć na talerze, posypać posiekanymi, prażonymi orzechami laskowymi.



5 komentarzy:

  1. Ach! Jestem największym miłośnikiem makaronu po tej stronie Mississippi.. tzn. Odry. Uwielbiam takie zestawienia smaków i mimo, że właśnie zjadłam bułkę z dżemem, poczułam uścisk w żołądku i ślinotok... Ech. Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem nie ma nic lepszego niż solidna porcja sycącego makaronu! :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!