11 września 2013
PRZESŁODKA TARTA Z DYNIĄ
autor >
Weronika
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Kulinarne wyprawy Jamiego. To jedna z 3 wypróbowanych przeze mnie receptur z tej pozycji wydawniczej. Tarta jest rzeczywiście przesłodka, a dodatek mleka i wanilii przywodzi na język smak domowego budyniu waniliowego.
Sama książka jest wspaniałym zbiorem zachwycająco prostych zdjęć Davida Loftusa, ciekawych tekstów i przepisów na dania z Hiszpanii, Włoch, Szwecji, Maroko, Grecji i Francji. Na pewno wypróbuję jeszcze wiele z nich.
"Na ten piękny deser (...) natknąłem się w fantastycznej restauracyjce Lou Bourdine w wiosce Bach. Jej urocza właścicielka Monique upiekła blachę pysznego deseru z dyni, pokroiła go w małe kwadraciki i częstowała nimi swoich klientów. Słodka masa dyniowa po upieczeniu przypominała rustykalny creme caramel i była tak pyszna, że musiałem przyrządzić jej własną wersję." J.O.
PRZESŁODKA TARTA Z DYNIĄ
Przepis na 12 porcji
250 g mąki
50 g cukru pudru
125 g masła
1 duże jajko
trochę mleka
oliwa do natłuszczenia formy
1 dynia (około 500 g)
500 ml mleka
200 g cukru trzcinowego
1 laska wanilii
2 jajka
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, palcami wetrzeć w nie masło pokrojone w kostkę. Dodać jajko i mleko, a następnie wyrobić ciasto do gładkości, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Oliwą natłuścić formę do tarty o średnicy 25 cm. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie do grubości około 0,5 cm. Nawinąć placek na wałek i przenieść do formy. Spód ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę i umieścić w garnku wraz z mlekiem cukrem i przekrojoną laską wanilii. Garnek postawić na średnim ogniu i gotować przez 15 minut cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywką przez kolejne 15 minut. Zdjąć garnek z ognia, usunąć laskę wanilii i zmiksować masę. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 180C. Wyjąć spód z zamrażalnika i przykryć papierem do pieczenia. Wierzch obciążyć i piec przez 10 minut. Następnie obciążenie usunąć i piec ciasto przez kolejne 10 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160C. Ubić 2 jajka i dodać je do masy dyniowej. Krem wylać na spód i piec przez około 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Podawać z łyżką śmietany lub jogurtu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ach, istne niebo na talerzu!
OdpowiedzUsuńi jak wciąga to niebo :)
UsuńInteresująca propozycja.
OdpowiedzUsuńAch, wariuję na punkcie dyni na słodko. Wszelkie ciasta i tarty - jak najbardziej jestem za. Zapisuję przepis i skrzętnie umieszczam go na liście "do upieczenia".
OdpowiedzUsuńSwietna ksiazka i swietna tarta! A dynia wynagradza mi wszystkie minusy jesieni :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dynię na wszystkie sposoby:)
UsuńJeszcze nigdy nie próbowałam tarty dyniowej, kolejny przepis trafia na moją jesienną listę:) Wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńwygląda fenomenalnie! na pewno pożyczę sobie ten przepis;)
OdpowiedzUsuńMniam musi być przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńAle słoneczna tarta! książkę mam, dzięki że mi przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńDoskonała! piekłam więc wiem co mówię :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto jedna z moich ulubionych tart, muszę w tym roku znowu zrobić
OdpowiedzUsuńja również uwielbiam dynię jednak nigdy nie pomyślałam żeby upiec tartę. Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńSzukam właśnie przepisu na taką tartę..Twoja wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńSkusiłam się Twoim przepisem i Twoimi zdjęciami. Upiekłam i też się rozkoszowałam jej pysznym smakiem. Dzięki
OdpowiedzUsuńa mi wyszła za rzadka nie wiem czemu ;(
OdpowiedzUsuńMoże piekarnik nie dogrzewa lub była zbyt krótko chłodzona...
Usuń