10 września 2013
CHŁODNIK Z CUKINII I BURAKÓW
autor >
Weronika
W moim magicznym ogródku... urosły dorodne, zielone cukinie oraz buraczki, które kuszą jędrnymi liśćmi, a po przekrojeniu prezentują artystycznie ubarwione wnętrze. Do połączenia cukinii i buraków nie byłam przekonana, ale kto nie ryzykuje, ten nie wie. Okazało się, że zupa jest bardzo smaczna i zniknęła z garnka zanim zdążyłam zanotować przepis.
CHŁODNIK Z CUKINII I BURAKÓW
1 duża cukinia
4 średnie buraki
1 ziemniak
2 cebule
4 ząbki czosnku
około 1 litr bulionu
2-3 łyżki chrzanu
śmietana 12%
natka pietruszki
sól i czarny pieprz
Warzywa pokroić i umieścić w dużym garnku. Zalać bulionem do przykrycia i gotować, aż buraki będą miękkie (około 20 minut). Zupę doprawić solą i pieprzem, zmiksować, dodać chrzan do smaku. Podawać na ciepło lub schłodzić w lodówce. Ozdobić łyżką śmietany i posiekaną natka pietruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zdrowy kolor chłodnika nakazuje sądzić, że jest pyszny!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci, że masz takie witaminy w swoim magicznym ogrodzie. Zazdroszczę takiego ogrodu. Zupy nie będę zazdrościć, bo ją po prostu ugotuję :)
OdpowiedzUsuń