5 listopada 2013

DELIKATNE KOTLECIKI SEROWE NA CUKINII


Im więcej mam pracy, tym bardziej mam ochotę wyrwać się na godzinkę do kuchni i coś upichcić. Powstrzymuje mnie tylko myśl, że gdybym zaczęła, nie potrafiłabym skończyć. Tak to jest z tymi przyjemnościami, pochłaniają nas bez reszty...


KOTLECIKI SEROWE z cheddarem i pietruszką

500 g mielonego mięsa z indyka
50 g sera cheddar
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka otrębów lub 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
natka pietruszki
sól i pieprz

do podania: cukinia i pieczarki

Mięso wymieszać z tartym serem, jogurtem i otrębami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wyrobić masę dłonią i odstawić.
Rozgrzać patelnię pokrytą olejem rzepakowym. Z mięsa uformować niewielkie krążki i smażyć na średnim ogniu na każdej ze stron. Odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.

Cukinię i pieczarki pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą, a następnie grillować na patelni lub grillu elektrycznym do czasu, aż się zrumienią.



4 komentarze:

  1. Świetne danie. Lubię mięso z indyka. Podoba mi się taka mieszanka mięsa z dodatkami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również jako fanka wszelkich dań z mięsem mielonym, podziwiam kotleta i walczę z burczeniem w brzuchu, dodatki idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie ślinka cieknie :P
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!