5 listopada 2013
DELIKATNE KOTLECIKI SEROWE NA CUKINII
autor >
Weronika
Im więcej mam pracy, tym bardziej mam ochotę wyrwać się na godzinkę do kuchni i coś upichcić. Powstrzymuje mnie tylko myśl, że gdybym zaczęła, nie potrafiłabym skończyć. Tak to jest z tymi przyjemnościami, pochłaniają nas bez reszty...
KOTLECIKI SEROWE z cheddarem i pietruszką
500 g mielonego mięsa z indyka
50 g sera cheddar
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka otrębów lub 1/2 łyżki mielonego siemienia lnianego
natka pietruszki
sól i pieprz
do podania: cukinia i pieczarki
Mięso wymieszać z tartym serem, jogurtem i otrębami. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wyrobić masę dłonią i odstawić.
Rozgrzać patelnię pokrytą olejem rzepakowym. Z mięsa uformować niewielkie krążki i smażyć na średnim ogniu na każdej ze stron. Odsączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Cukinię i pieczarki pokroić w plastry. Doprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą, a następnie grillować na patelni lub grillu elektrycznym do czasu, aż się zrumienią.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetne danie. Lubię mięso z indyka. Podoba mi się taka mieszanka mięsa z dodatkami. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńfajna stylizacja! :)
OdpowiedzUsuńRównież jako fanka wszelkich dań z mięsem mielonym, podziwiam kotleta i walczę z burczeniem w brzuchu, dodatki idealne!
OdpowiedzUsuńfaktycznie ślinka cieknie :P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam