▼
17 stycznia 2014
SAŁATKA Z CHORIZO I JALAPENO
Nareszcie śnieg! Koniec z szaro-burością! Uwielbiam patrzeć na świat pokryty białą pierzynką. Pochmurne dni wydają się wtedy jaśniejsze, a noce nie są już takie przytłaczająco czarne. Śnieg odbija nawet najdelikatniejsze iskierki światła i sprawia, że dzień jest dłuższy. Lubię spacerować po skrzypiącym śniegu, gdy zimny wiatr kłuje w policzki. Kiedy wracam do domu przygotowuję coś ciepłego i zdrowego np. zimową sałatkę na ciepło z chorizo i jalapeno. Lubię w niej chrupkość smażonej kiełbasy i delikatność duszonych warzyw. Dodatek marynowanych papryczek jalapeno sprawia, że sałatka bardzo rozgrzewa.
ROZGRZEWAJĄCA SAŁATKA Z CHORIZO I JALAPENO
Porcja dla 2 osób
hiszpańska kiełbasa chorizo (około 150 g)
rukola (około 80 g)
1 czerwona papryka
klika pomidorków koktajlowych
1 łodyga selera naciowego
3-4 marynowane papryczki jalapeno
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki miodu
kilka kropli sosu tabasco
Kiełbasę pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Gdy chorizo zacznie się rumienić na wytopiony tłuszcz wrzucić pokrojoną w paski paprykę, posiekany seler naciowy i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Warzywa dusić przez około 5 minut co pewien czas potrząsając patelnią, aż zmiękną. Zdjąć patelnię z ognia i odsączyć całość na papierowym ręczniku. Wymieszać natychmiast z umytą i osuszoną rukolą. Polać miodowym vinegretem sporządzonym z soku z cytryny, miodu, oliwy i sosu tabasco.
Wygląda bardzo smacznie i kusząco. Chętnie przygotuję taką sałatkę :)
OdpowiedzUsuńKocham chorizo i kocham ostre smaki, sałatka po prostu cud :)
OdpowiedzUsuńWiosennie wręcz wygląda, to chyba przez tą rukolę, taka zielona!
OdpowiedzUsuńRozgrzewająca taka miska by się przydała, co raz więcej na minusie stopni się pokazuje ;)
Your foo photographs are so full of life! I can't stop gazing at each of these beautiful photos, Veronica.
OdpowiedzUsuń