▼
16 stycznia 2014
ŁOSOŚ GLAZUROWANY MIODEM Z KARDAMONEM I CHILI
Łosoś nie potrzebuje wielu przypraw, wzmacniaczy smaku i nadmiaru pracy. Najlepiej smakuje traktowany łagodnie i z wyczuciem. Jego delikatne mięso rozpływa się w ustach pozostawiając słodki posmak, który można wzmocnić za pomocą miodowej glazury z nutą kardamonu.
ŁOSOŚ GLAZUROWANY MIODEM Z KARDAMONEM I CHILI
Porcja dla 4 osób
500 g filet z łososia
2 łyżki płynnego miodu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka sosu sojowego
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Filety z łososia umyć i usunąć ości. Po osuszeniu ułożyć na natłuszczonej blaszce i pokryć warstwą glazury. Piec przez 15 minut kilkakrotnie polewając łososia pozostałą glazurą.
Podawać z warzywami, np. karmelizowaną marchewką z czerwoną fasolą.
KARMELIZOWANA MARCHEWKA Z FASOLĄ
6-8 średniej wielkości marchewek
puszka czerwonej fasoli
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
sól i pieprz
Marchewkę obrać, pokroić w krążki i wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować przez około 3 minuty. Odsączyć. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, a gdy się rozpuści wrzucić marchewkę. Podsmażyć przez kilka minut, pod koniec dodać odsączoną fasolę, sól i pieprz.
Ależ to smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńWeroniko wszystko przygotowałaś bardzo smacznie. Zdjęcia dodają resztę. Patrząc na tą pyszną potrawę je się oczami, a czytając opis mam ochotę na to co na talerzu. Pozdrawiam, Krys
OdpowiedzUsuńSama, uwielbiam łososia. Często przygotowuje go według przepisów dostępnych na stronie internetowej https://mowisalmon.pl/produkty/ i dodam, że mają też tam świetne prodykty, po które warto sięgać. Myślę, że każdy może znaleźć coś ciekawego dla siebie.
OdpowiedzUsuń