16 grudnia 2012

ARBUZOWY KOKTAJL Z RUMEM
holiday cocktail with rum


Arbuzy są wspaniałym źródłem czystej wody, która stanowi około 90% ich masy. Zawierają niewielką ilość węglowodanów i błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały, głównie beta-karoten (witamina A), kwas foliowy, witaminę C, kwas pantotenowy. To bogate źródło likopenu i glutationu, cennych przeciwutleniaczy oraz cytruliny stymulującej odporność. Arbuzy są niezwykle orzeźwiające i doskonale gaszą pragnienie. Swój słodki i orzeźwiający smak zawdzięczają zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego. 

Sezon na arbuzy już zakończony, ale jeśli uda Wam się jakiegoś zdobyć, wypróbujcie ten prosty przepis na orzeźwiający koktajl z białą czekolada i rumem. Sprawdzi się w roli popołudniowego drinka świątecznego lub deseru.



ARBUZOWY KOKTAJL Z BIAŁĄ CZEKOLADA I RUMEM


2 szklanki miąższu z arbuza
1 szklanka mleka migdałowego
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki rumu

Mleko rozgrzać w rondelku, dodać pokruszoną czekoladę i podgrzewać do rozpuszczenia.

Kostki z arbuza wrzucić do blendera, zalać wystudzonym mlekiem z czekoladą i zmiksować. Na koniec dodać rum, wymieszać i podawać lekko schłodzony.


7 komentarzy:

  1. Piękny jest Twój blog:) Przepis bajeczny:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wakacyjny, ale również bardzo elegancki. Ciekawy pomysł na Święta!

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha! robiłam podobne koktajle z arbuza - tylko bez wkładki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny koktajl i do tego ten pastelowy kolor!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!