Gdy wyglądam przez okno wydaje mi się, że to już wiosna. Piękne słońce odbija się w monitorze komputera i przeszkadza w pisaniu. W taki dzień jak dziś szkoda czasu na ślęczenie przy biurku i na gotowanie. Wyciągam z zamrażarki jedno z niepodpisanych pudełek. Co zjem tym razem? Szparagową, dyniową, a może cukiniową? Dzisiaj wypadło na kabaczkowo-brokułową. Wrzucam zawartość pojemnika do garnka i po kilku minutach obiad jest już gotowy. Zakładam buty, kurtkę i wełniana czapkę, którą zrobiła mi mama, wychodzę rozkoszować się promieniami słońca.
wegetariański |
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 brokuł
1/2 kabaczka
1 1/2 litra bulionu warzywnego
150 g sera feta
Cebule zeszklić z łyżką oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Dodać posiekane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażać przez 3 minuty.
Kabaczka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki a łodygę obrać i pokroić. Wrzucić pokrojone warzywa do rondla i zalać bulionem. Gotować do miękkości i wymieszać z serem feta. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z łyżką naturalnego jogurtu i prażonymi orzechami włoskimi.
wspaniały krem! to jest dokładnie to co lubię :)
OdpowiedzUsuńO proszę, a ja mam taki piękny kabaczek "zahiberniwany" z jesieni:) I już wiem gdzie trafi:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Doczekał się kabaczek :) pozdrawiam :)
UsuńWszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńpyszności :) ugotuję taką zupkę w tygodniu :) córcia będzie zachwycona orzechami w zupie :)
OdpowiedzUsuńsmacznego:)
UsuńKabaczka przygotowywałam już pod różnymi postaciami, a tutaj proszę krem z kabaczka, nie znałam. zaległości koniecznie muszę nadrobić bo zupa prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuń