14 marca 2013

ZUPA KREM KABACZKOWO-BROKUŁOWA


Gdy wyglądam przez okno wydaje mi się, że to już wiosna. Piękne słońce odbija się w monitorze komputera i przeszkadza w pisaniu. W taki dzień jak dziś szkoda czasu na ślęczenie przy biurku i na gotowanie. Wyciągam z zamrażarki jedno z niepodpisanych pudełek. Co zjem tym razem? Szparagową, dyniową, a może cukiniową? Dzisiaj wypadło na kabaczkowo-brokułową. Wrzucam zawartość pojemnika do garnka i po kilku minutach obiad jest już gotowy. Zakładam buty, kurtkę i wełniana czapkę, którą zrobiła mi mama, wychodzę rozkoszować się promieniami słońca.


wegetariański
KREM Z KABACZKA I BROKUŁA


2 cebule
4 ząbki czosnku
2 ziemniaki
1 brokuł
1/2 kabaczka
1 1/2 litra bulionu warzywnego
150 g sera feta

Cebule zeszklić z łyżką oleju w dużym rondlu z grubym dnem. Dodać posiekane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażać przez 3 minuty.

Kabaczka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Brokuła podzielić na różyczki a łodygę obrać i pokroić. Wrzucić pokrojone warzywa do rondla i zalać bulionem. Gotować do miękkości i wymieszać z serem feta. Zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać z łyżką naturalnego jogurtu i prażonymi orzechami włoskimi.


7 komentarzy:

  1. wspaniały krem! to jest dokładnie to co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę, a ja mam taki piękny kabaczek "zahiberniwany" z jesieni:) I już wiem gdzie trafi:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności :) ugotuję taką zupkę w tygodniu :) córcia będzie zachwycona orzechami w zupie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kabaczka przygotowywałam już pod różnymi postaciami, a tutaj proszę krem z kabaczka, nie znałam. zaległości koniecznie muszę nadrobić bo zupa prezentuje się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!