25 lipca 2012

CHOCOLATE MOUSSE WITH BERRIES
MUS CZEKOLADOWY Z OWOCAMI LATA


Najlepszy deser na świecie

Uwielbiam lato, słońce, błękitne niebo i delikatny lipcowy wiatr, który w moim rodzinnym domu przynosił ze sobą wilgotny i bagnisty zapach rzeki. Wieczorami żaby dawały koncert prześcigając się, która dłużej i głośniej rechocze, a ja siadałam z mamą na tarasie z kwartą świeżych, pachnących, zerwanych w ogrodzie malin. Rozkoszowałyśmy się smakiem, zapachem i atmosferą lata.
Smaki z dzieciństwa uczyniły ze mnie zadeklarowaną wielbicielkę malin i wszelkich owoców jagodowych. Kocham je za ten cudowny, intensywny zapach, za niepowtarzalny smak, który pragniemy zachować na cały rok odprawiając modły nad bulgoczącymi syropami, sokami i konfiturami, staramy się zamknąć go w szczelnie zakręcanych słoikach.
Mój zamrażalnik w połowie wypełniony jest torebkami z zamrożonymi malinami, jagodami, borówkami i truskawkami. Nie potrafię się z nimi rozstać. W lecie, kiedy mam do nich nieograniczony dostęp, dodaję świeże maliny i jagody do porannej owsianki.
Uwielbiam przepisy na dania i desery, w których mogę wykorzystać te cudowne, nasycone przeciwutleniaczami (jak wiadomo są one strażnikami naszego zdrowia i młodości) owoce.





MUS
CZEKOLADOWO - ŚMIETANKOWY
Z MALINAMI I JAGODAMI

„Ulubionym deserem dużych i małych są owoce jagodowe z bitą śmietaną
i musem czekoladowym. Banalnie prosty, słodki,
pieści podniebienia w sposób nie do opisania.”

Porcja 6 osób

200 g malin
100 g jagód
garść świeżej mięty
300 ml śmietanki kremowej
1 łyżka stewii
1
00 g gorzkiej czekolady (70 % kakao)
25 g masła
Do przygotowania deseru użyj szklanek do whiskey, filiżanek lub wysokich szklaneczek do napojów.
Na dnie szklanek rozgnieć podzielone na 6 równych części maliny. Pokryj je warstwą jagód do wysokości 1/3 szklanki. Na powierzchni owoców ułóż świeże listki mięty.
W rondelku z grubym dnem zagotuj ½ ilości śmietany. Zdejmij garnuszek z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia.
Zacznij dodawać po kawałku masło i miksuj do powstania kremowego musu. Odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie ubij drugą połowę śmietany na sztywną pianę. Gdy piana będzie robiła się sztywna, pod koniec ubijania, dodaj 2 łyżki stewii. Ubitą śmietanę wyłóż na przygotowane wcześniej owoce, a następnie przykryj "kołderką" z musu czekoladowego.
Wierzch deseru udekoruj całymi malinami i jagodami.




4 komentarze:

  1. Przepięknie wygląda, aż boję się pomyśleć jakie to smaczne szczególnie że jestem (czyt.:próbuję być) na diecie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet będąc na diecie 10% posiłków tygodniowo możemy przeznaczyć na coś niedietetycznego:) ja bym się skusiła:P

      Usuń
  2. Witaj. Nie pamiętam kiedy poświęciłem tyle czasu na czytanie bloga.Ten jest naprawdę ciekawy.Świetne zdjęcia,których nie umiem robić,no i bardzo ciekawe przepisy.Na pewno będę stałym bywalcem.Pozdrawiam Christopher.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!