Uwielbiam lato, słońce, błękitne niebo i delikatny lipcowy wiatr, który w moim rodzinnym domu przynosił ze sobą wilgotny i bagnisty zapach rzeki. Wieczorami żaby dawały koncert prześcigając się, która dłużej i głośniej rechocze, a ja siadałam z mamą na tarasie z kwartą świeżych, pachnących, zerwanych w ogrodzie malin. Rozkoszowałyśmy się smakiem, zapachem i atmosferą lata.
Smaki z dzieciństwa uczyniły ze mnie zadeklarowaną wielbicielkę malin i wszelkich owoców jagodowych. Kocham je za ten cudowny, intensywny zapach, za niepowtarzalny smak, który pragniemy zachować na cały rok odprawiając modły nad bulgoczącymi syropami, sokami i konfiturami, staramy się zamknąć go w szczelnie zakręcanych słoikach.
Mój zamrażalnik w połowie wypełniony jest torebkami z zamrożonymi malinami, jagodami, borówkami i truskawkami. Nie potrafię się z nimi rozstać. W lecie, kiedy mam do nich nieograniczony dostęp, dodaję świeże maliny i jagody do porannej owsianki.
Uwielbiam przepisy na dania i desery, w których mogę wykorzystać te cudowne, nasycone przeciwutleniaczami (jak wiadomo są one strażnikami naszego zdrowia i młodości) owoce.
MUS
CZEKOLADOWO
- ŚMIETANKOWY
Z
MALINAMI I JAGODAMI
„Ulubionym deserem dużych i małych są owoce jagodowe z
bitą śmietaną
i musem czekoladowym. Banalnie prosty, słodki,
pieści podniebienia w sposób nie do opisania.”
Porcja
6 osób
200 g malin
100 g jagód
garść świeżej mięty 300 ml śmietanki kremowej
1 łyżka stewii
1 00 g gorzkiej czekolady (70 % kakao) 25 g masła |
Do
przygotowania deseru użyj szklanek do whiskey, filiżanek lub wysokich szklaneczek
do napojów.
Na
dnie szklanek rozgnieć podzielone na 6 równych części maliny. Pokryj
je warstwą jagód do wysokości 1/3 szklanki. Na powierzchni owoców ułóż świeże
listki mięty.
W
rondelku z grubym dnem zagotuj ½ ilości śmietany. Zdejmij garnuszek z
ognia i dodaj pokruszoną czekoladę, mieszaj do rozpuszczenia.
Zacznij
dodawać po kawałku masło i miksuj do powstania kremowego musu. Odstaw do wystudzenia.
W
międzyczasie ubij drugą połowę śmietany na sztywną pianę. Gdy piana
będzie robiła się sztywna, pod koniec ubijania, dodaj 2 łyżki stewii. Ubitą
śmietanę wyłóż na przygotowane wcześniej owoce, a następnie przykryj
"kołderką" z musu czekoladowego.
Wierzch
deseru udekoruj całymi malinami i jagodami.
|
Przepięknie wygląda, aż boję się pomyśleć jakie to smaczne szczególnie że jestem (czyt.:próbuję być) na diecie ;))
OdpowiedzUsuńNawet będąc na diecie 10% posiłków tygodniowo możemy przeznaczyć na coś niedietetycznego:) ja bym się skusiła:P
UsuńWitaj. Nie pamiętam kiedy poświęciłem tyle czasu na czytanie bloga.Ten jest naprawdę ciekawy.Świetne zdjęcia,których nie umiem robić,no i bardzo ciekawe przepisy.Na pewno będę stałym bywalcem.Pozdrawiam Christopher.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa. Witam w moim gronie :)
Usuń