25 lipca 2012

STRACCIATELLA CAKE
MINI TORCIK STRACCIATELLA


Tort koleżeński

Maj jest miesiącem, w którym urodziło się chyba 80% moich znajomych. Jest to o tyle wygodne, że zwykle pod koniec maja na targu pojawiają się truskawki, a tort z truskawkami to jest to, co tygryski lubią najbardziej.
Kolega z pracy jest właśnie jednym z takich "tygrysków", więc ominęła mnie wątpliwa przyjemność wybierania prezentu dla mężczyzny. Prezentem był tort. Tort miał być z truskawkami i miał być dobry, więcej życzeń nie pamiętam:). Postanowiłam zrobić wersję miniaturową, bo taką prościej przewieźć w koszyku rowerowym i łatwiej ukryć się w gabinecie nie wzbudzając podejrzeń przełożonych.




TORCIK
STRACCIATELLA
Z TRUSKAWKAMI

„Niezwykle lekki torcik z kremem na bazie śmietanki. Dobry na każda okazję.”

Porcja 4-6 osób

3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

250 g truskawek
50 g truskawek na mus
1 łyżeczka żelatyny
 
500 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
2-3 łyżki stewi
1 łyżeczka żelatyny

100 g gorzkiej czekolady
cukier puder
Dno formy (keksówki) wyłóż papierem do pieczenia, nie smaruj. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Oddziel białka od żółtek. Białka zacznij ubijać na małych obrotach miksera, a po kilku minutach zwiększy je i dodaj po łyżce cukier. Gdy piana będzie już sztywna i lśniąca stopniowo dodawaj żółtka i miksuj do połączenia z białkami. Zakończ miksowanie.
Porcjami dodawaj przesianą mąkę delikatnie mieszając z ubitą pianą tak, żeby nie opadła. Im delikatniej połączysz mąkę z pianą, tym bardziej puszysty będzie biszkopt. Ciasto wylej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wyjmij i wyrzucić z formy na blat. Pozostaw do ostygnięcia.
Po ostygnięciu odklej papier do pieczenia od biszkoptu i przetnij ostrym nożem na 3 równe części. Nasącz wodą z cytryną lub rumem.
Truskawki na mus zmiksuj i zagotuj w rondelku z grubym dnem. Odstaw z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj energicznie do rozpuszczenia. Odstaw na 1/2 godziny do ostudzenia.
W małym rondelku zagotuj 4 łyżki wody, rozpuść w niej żelatynę przez energiczne mieszanie i ostudź. Zimną śmietanę ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo stewię (lub cukier puder). Ubitą śmietanę zmiksuj z zimną, ale wciąż płynną żelatyną. 
Na desce ułóż pierwszy blat tortu i polej go 1/3 musu truskawkowego, rozsmaruj. Następnie ułóż połówki truskawek i posmaruj 1/4 ubitej śmietanki z żelatyną. Przykryj drugim blatem, powtórz mus, truskawki i ¼ śmietanki. Przykryj trzecim blatem i powtórz czynność przekładania. Resztę śmietany rozprowadź na szczycie i bokach tortu. Udekoruj wiórkami z tartej czekolady, połówkami truskawek i cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Jako że byłam uczestniczką opisanej powyżej konspiracyjnej uczty i miałam okazję raczyć się tym tortem czuję się w obowiązku szczerze opisać wrażenia smakowo-estetyczne. Zatem zarówno wrażenia wzrokowe jak i smakowe były na najwyższym poziomie...uczta dla ciała i ducha, a dodatkowym plusem tego torciku jest jego lekkość. Można o nim napisać wiele, ale na pewno nie to że był ciężki i tuczący, zatem fajna opcja dla osób dbających o linię. Jednym słowem super smaczna alternatywa dla ciężkich, tradycyjnych tortów.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!