Tort koleżeński
Maj jest miesiącem, w którym urodziło się chyba 80% moich znajomych. Jest to o tyle wygodne, że zwykle pod koniec maja na targu pojawiają się truskawki, a tort z truskawkami to jest to, co tygryski lubią najbardziej.
Kolega z pracy jest właśnie jednym z takich "tygrysków", więc ominęła mnie wątpliwa przyjemność wybierania prezentu dla mężczyzny. Prezentem był tort. Tort miał być z truskawkami i miał być dobry, więcej życzeń nie pamiętam:). Postanowiłam zrobić wersję miniaturową, bo taką prościej przewieźć w koszyku rowerowym i łatwiej ukryć się w gabinecie nie wzbudzając podejrzeń przełożonych.
TORCIK
STRACCIATELLA
Z TRUSKAWKAMI
„Niezwykle lekki torcik z kremem na bazie śmietanki. Dobry na każda okazję.”
Porcja
4-6 osób
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g truskawek
50 g truskawek na mus
1 łyżeczka żelatyny
500 ml śmietanki kremowej 30% lub 36%
2-3 łyżki stewi
1 łyżeczka żelatyny
100 g gorzkiej czekolady
cukier puder
|
Dno
formy (keksówki) wyłóż papierem do pieczenia, nie smaruj. Mąkę przesiej do
miski i wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Oddziel
białka od żółtek. Białka zacznij ubijać na małych obrotach miksera, a po
kilku minutach zwiększy je i dodaj po łyżce cukier. Gdy piana będzie już sztywna
i lśniąca stopniowo dodawaj żółtka i miksuj do połączenia z białkami. Zakończ
miksowanie.
Porcjami
dodawaj przesianą mąkę delikatnie mieszając z ubitą pianą tak, żeby nie opadła.
Im delikatniej połączysz mąkę z pianą, tym bardziej puszysty będzie biszkopt.
Ciasto wylej do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz około 30 minut
(do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wyjmij i wyrzucić z formy na
blat. Pozostaw do ostygnięcia.
Po
ostygnięciu odklej papier do pieczenia od biszkoptu i przetnij ostrym
nożem na 3 równe części. Nasącz wodą z cytryną lub rumem.
Truskawki
na mus zmiksuj i zagotuj w rondelku z grubym dnem. Odstaw z ognia, dodaj
żelatynę i mieszaj energicznie do rozpuszczenia. Odstaw na 1/2 godziny do
ostudzenia.
W
małym rondelku zagotuj 4 łyżki wody, rozpuść w niej żelatynę przez
energiczne mieszanie i ostudź. Zimną śmietanę ubij na sztywną pianę. Pod
koniec ubijania dodaj stopniowo stewię (lub cukier puder). Ubitą śmietanę
zmiksuj z zimną, ale wciąż płynną żelatyną.
Na
desce ułóż pierwszy blat tortu i polej go
1/3 musu truskawkowego, rozsmaruj. Następnie ułóż połówki truskawek i
posmaruj 1/4 ubitej śmietanki z żelatyną. Przykryj drugim blatem, powtórz
mus, truskawki i ¼ śmietanki. Przykryj trzecim blatem i powtórz czynność
przekładania. Resztę śmietany rozprowadź na szczycie i bokach tortu. Udekoruj
wiórkami z tartej czekolady, połówkami truskawek i cukrem pudrem.
|
ale tu ładnie... :-)
OdpowiedzUsuńJako że byłam uczestniczką opisanej powyżej konspiracyjnej uczty i miałam okazję raczyć się tym tortem czuję się w obowiązku szczerze opisać wrażenia smakowo-estetyczne. Zatem zarówno wrażenia wzrokowe jak i smakowe były na najwyższym poziomie...uczta dla ciała i ducha, a dodatkowym plusem tego torciku jest jego lekkość. Można o nim napisać wiele, ale na pewno nie to że był ciężki i tuczący, zatem fajna opcja dla osób dbających o linię. Jednym słowem super smaczna alternatywa dla ciężkich, tradycyjnych tortów.
OdpowiedzUsuń