15 sierpnia 2012

TARTA SEROWA Z CUKINIĄ
RATOWNICTWO WYSOKOŚCIOWE - FOTORELACJA


Festyn

Życie na wsi upływa dużo wolniej i spokojniej. Zimy są długie, szare i zadymione, a lata pracowite. W okresie żniw i zbiorów owoców w sadach ulice są wyludnione, nad rozgrzanym asfaltem unosi się wibrująca mgiełka, a w oddali słychać pracę kombajnów.
Tęsknię za takim latem. Dniami, w których w pełni można było korzystać z promieni słonecznych, spacerować po rozkwitłej łące, zrywać owoce w ogrodzie i wrzucać je prosto do ust, biegać po mokrej trawie zlanej deszczem po letniej burzy. Najchętniej każdy wolny weekend wakacyjny wykorzystałabym na wyjazdy do rodziców, gdzie mogłabym się cieszyć tymi wszystkimi cudownościami lata.

Lato na wsi to także coroczne festyny, dożynki, odpusty i rocznice. Naprawdę miło jest spotkać na takiej imprezie dawno niewidzianych znajomych i kuzynów. Kilka tygodni temu mieliśmy szczęście trafić na obchody stulecia Jednostki Ochotniczej Straży Pożarnej. Jednym z elementów imprezy były pokazy ratownictwa w wykonaniu jednostek ratowniczo-gaśniczych.
Poniżej kilka zdjęć z pokazów: ratownicy wysokościowi, klasyczny strażacki mercedes, piana-party dla dzieci, rodzinka.

Dodatkowym atutem tak spędzonego weekendu jest przywieziona prosto z ogrodu świeża, pachnąca, polska cukinia. Aromatyczna cukinia, kremowy jogurt i słona feta to idealne połączenie, a ciasto na spód z dodatkiem twarogu i razowej mąki ma niższy indeks glikemiczny i jest mniej tuczące.



TARTA
SEROWA
Z CUKINIĄ I SEREM FETA
(przepis oryginalny - Kwestia Smaku z modyfikacjami)

Porcja na 6 osób

250 g sera białego
100 g masła
2 łyżki oleju rzepakowego
100 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 jajko

500 g cukinii
300 g jogurtu greckiego
4 łyżki listków świeżego tymianku
(lub 2 łyżeczki suszonego)
2 łyżki oliwy z oliwek
200 g sera feta
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
W dużej misce rozgnieść biały ser razem z masłem i oliwą. Dodać przesianą mąkę, sól i jajko, wszystko zagnieść szybko rękami. Z ciasta uformować kulę i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (ciasto ma zesztywnieć). Można je przechowywać w lodówce do 2 dni, ale należy wyjąć je na około 30 minut przed rozwałkowaniem, aby trochę zmiękło.
Blachę do pieczenia o wymiarach około 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto przenieść delikatnie do formy. Jeśli ciasto popęka, można je dokleić palcami. Blachę wstawić do lodówki i rozgrzać piekarnik do 200°C.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 - 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia położyć na cieście kawałek obciążonej folii aluminiowej, żeby się za bardzo nie zrumieniło. Wyjąć formę nie wyłączając piekarnika.
Umytą cukinię do nadzienia pokroić na ukośne plasterki. Rozgrzać patelnie grillową (lub teflonową), skropić oliwą i ułożyć plasterki cukinii. Grillować na większym ogniu przez około 6 - 7 minut, a następnie przewrócić na drugą stronę. Zdjąć z patelni i wrzucić pozostałą część cukinii. Pilnować, aby cukinia nie grillowała się zbyt długo i nie straciła jędrności.
Upieczony spód pokryć kleksami jogurtu, ułożyć plasterki cukinii, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Powierzchnię pokryć pokruszonym serem feta i posypać szczypiorkiem. Piec przez 10 minut w 200°C.
Serwować z konfiturą pigwową lub inną kwaśną.



1 komentarz:

  1. Ladne zdjecia :)
    Testowalam dzis przepis na mleko owsiane, mialam maly problem z odcedzedzeniem otrebow, wiec wypilam takie super geste jako sniadanie ;)
    P.S. Musisz sprobowac mleka migdalowego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!