10 sierpnia 2012

SPINATSPATZLE
SZWABSKE KLUSKI SZPINAKOWE Z KURKAMI


Niemiecki obiad
Włosi nie są jedynymi miłośnikami makaronu. Niemieckim odpowiednikiem włoskiej pasty są szpecle (niem. spätzle). Te jajeczne kluseczki uwielbiane w całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego. Inną nazwą dla spätzle knöpfle, krótkie, okrągłe kluseczki wywodzące się z Badenii.
Spätzle przygotowuje się z mąki pszennej, jaj, wody i soli. Ciasto na szpecle jest bardziej miękkie i wilgotne w porównaniu do włoskiej pasty, dlatego też nie uda się go rozwałkować. Te tradycyjne kluseczki można wykonać na trzy sposoby: odcinając fragmenty ciasta nożem i zrzucając je z deseczki wprost do wrzątku lub za pomocą specjalnego sitka albo praski.

Szpecle podobnie jak włoskie makarony różnią się wielkością i kolorami. W zależności od składników użytych do wzbogacenia ciasta możemy mieć szpecle zielone (szpinakowe lub bazyliowe), czerwone (pomidorowe i paprykowe), a nawet brązowe (z dodatkiem wątroby).
Stanowią one dodatek do potraw mięsnych i warzywnych, ale serwowane są także jako samodzielne dania takie jak: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami) i wiele innych.

Bardzo lubię kolorowe makarony, a kluseczki ze szpinakiem dostarczają nie tylko smakowych, ale także wzrokowych doznań. Spacerując dziś pomiędzy warzywnymi straganami zastanawiałam się, który z kolorowych składników stanie się podstawą kremowego sosu do tych cudnych kluseczek. Wybrałam kurki. Zielony z pomarańczowym to idealne zestawienie kolorów na dziś.


SZPECLE
KLUSKI LANE ZE SZPINAKIEM


Porcja na 6 osób

3 1/4 szklanki mąki pszennej
2-3 jaja
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka wody
250g szpinaku
Liście szpinaku rozdrobnić w malakserze lub blenderze. Mąkę przesiać i wymieszać z solą i gałką. Jaja roztrzepać z wodą i rozdrobnionym szpinakiem, dodać do mąki. Ciasto dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Ciasto partiami nakładać na drewnianą deskę i odcinając małe fragmenty nożem wrzucać je do wrzątku.
Kluski gotować około 2-3 minut od momentu wypłynięcia. Szpecle odcedzić i zahartować poprzez zanurzenie w misce z zimną wodą.



SOS KURKOWO - MUSZTARDOWY

500 g kurek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
100 ml białego wina
150 ml śmietanki 30%
2 łyżki musztardy
natka pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Kurki namoczyć w chłodnej wodzie, dokładnie wypłukać, odcedzić i zalać kolejną porcją wody. Czynność powtarzać do momentu całkowitego usunięcia piasku z pomiędzy blaszek. Kurki osuszyć, a większe sztuki pokroić. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kosteczkę.
Na dużej patelni roztopić masło z oliwą i zeszklić posoloną cebulę. Gdy cebula będzie już miękka dodać czosnek, chwilę podsmażyć.
Na patelnię dodać grzyby i smażyć chwilę na średnim ogniu. Wlać wino. Wymieszać i gotować do miękkości. Wlać śmietankę wymieszaną z musztardą i gotować przez około 3 minuty, aż sos trochę zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowanymi i odcedzonymi szpeclami.


4 komentarze:

  1. uwielbiam je, ja robię w formie kuleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi sąsiedzi często je robią, jak do nich przychodzę. :P Są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś w sam raz dla mnie - uzależnionej od szpinaku! Z pewnością fantastyczne;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!