20 września 2012

GILTHEAD BREAM & ZUCCHINI
FASZEROWANA DORADA PIECZONA NA CUKINII


"Kolację oddaj wrogowi."

O nie, nie, nie. To powiedzenie zdecydowanie nie godzi się z moim kulinarnym instynktem samozachowawczym. Kiedyś utarła się, niezbyt trafnie, opinia, że to właśnie przez jedzenie kolacji tyjemy, a wyeliminowanie tego posiłku z jadłospisu wyeliminuje problem nadmiarowych kilogramów. Nic bardziej mylnego. To nie sama kolacja jest problemem, ale to z czego się składa i ile jej zjadamy. Jeśli w ciągu dnia głodzimy nasz organizm, nie jemy śniadania, szybki obiad pochłaniamy w biegu, to możemy być pewni, ze po powrocie do domu rzucimy się na lodówkę i zjemy więcej niż potrzebujemy.
Kolacja jest bardzo ważnym elementem zbilansowanej diety, w której powinniśmy spożywać zdrowe posiłki co 3 godziny, a ostatni posiłek nie później niż 2 godziny przed snem (a nie tak jak kiedyś mówiono przed godziną 18). Ja swoją obiado/kolację zjadam przed osiemnastą, ale później zawsze czeka mnie jeszcze niewielki deser lub przekąska.


Dorada jest jedną z najwyżej cenionych w Europie ryb morskich. Zamieszkuje Morza Śródziemne oraz pas wód przybrzeżnych wschodniej części Oceanu Atlantyckiego.
Jest ona źródłem pełnowartościowego białka o wysokiej przyswajalności, nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D. Zawiera szereg składników mineralnych, takich jak: jod, selen, fluor, magnez, wapń, a także kwasy omega 3.



DORADA
FASZEROWANA KASZĄ I BROKUŁEM
PIECZONA NA KOŁDERCE Z CUKINII

„Pyszna, soczysta ryba o białym delikatnym mięsie podana na pieczonej cukinii, to nietrudne, ale efektowne danie. Idealny śródziemnomorski obiad.”


Porcja 2 osoby

Farsz
1 szklanka ugotowanych na parze różyczek brokułu
1 szklanka  ugotowanej kaszy  gryczanej
2 łyżki masła
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
4 gałązki natki pietruszki
2 łyżki tartego Parmezanu
1 małe jajko
1 szklanka śmietany
1 cukinia

Ryba
2 całe dorady
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 cytryna
2 łyżki masła
2 gałązki natki pietruszki

Zacznij od zrobienia farszu.  Małe różyczki brokułu ugotuj na parze. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, zeszklij. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki brokułu. Dopraw solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut.
Kaszę gryczaną włóż do miseczki, dodaj usmażone warzywa, posiekane listki z 4 gałązek natki pietruszki i ser. Roztrzep jajko i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj 2 łyżki do kaszy. Farsz wymieszaj, dopraw ewentualnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ryby umyć i osuszyć.  Na jednym z boków zrobić kilka skrzyżnych nacięć nożem. Skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Brzuchy napełnić farszem. Nadmiar nadzienia pozostawić do ułożenia pod rybą.
Piekarnik rozgrzać do  220°C. Naczynie lub naczynia żaroodporne posmarować oliwą lub masłem. Cukinię pokroić w plastry i ułożyć na dnie naczynia naprzemiennie (formie łuski rybiej). Cukinię polej śmietaną z jajkiem. Ułóż na niej pozostałość farszu i rybę. Na rybie ułóż wiórki masła, a obok połówkę cytryny. Piecz około 15 minut i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz kolejne 15-20 minut. Podawaj na gorąco.








OBIAD/KOLACJA godzina 17:30

Propozycja obiado-kolacji do menu w konkursie Kuchnia 24/7.

13 komentarzy:

  1. Wygląda jak z jakiegoś ekskluzywnego magazynu kulinarnego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po pierwsze super zdjęcia i pomysł na pokazanie dania i przepisu, po drugie bardzo fajny przepis i nawet ja, średnio utalentowana jeżeli chodzi o ryby, będę próbować !! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnią doradę jadłam w tamtym roku w Portugalii eh ten smak! Po powrocie z pracy nie wyobrażam sobie, że nic już nie zjem - a ponieważ wracam do domu o 18, najczęściej moja kolacja to mała porcja obiadu, który przygotowuję na następny dzień i jem go właśnie w pracy - dzięki temu zawsze mam pożywny, ciepły posiłek ok 14 i działam z energią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i bardzo dobrze, zapas szczelnych pojemniczków jest niezbędny:)

      Usuń
  4. Mega fajne zdjęcia, jestem pod wrażeniem i zaczynam zazdraszczać Adamowi:P:P:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Heh, zawsze możesz zmotywować D. i wspólnie coś upichcić:)

      Usuń
  5. Jak dla mnie na kolację niezbyt, ale na obiad lub ew. obiado-kolację jak u ciebie czemu nie? ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow! ambitne danie bardzo, dorada doskoanła:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale zrobiłaś mi ochotę na taka rybkę, a ryby uwielbiam! ;) Pięknie to razem z cukinia wygląda!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!