19 września 2012

POLPETTE DI SALMONE
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA I KASZY JAGLANEJ


"Obiad zjedz z przyjacielem"

Myślę, że większość moich przyjaciół jest fanami klopsików. W charakterze urozmaicenia proponuję przepis na klopsiki z łososia i kaszy jaglanej. Są pyszne i bardzo zdrowe. Klopsiki muszą być zrobione ze świeżej
(ewentualnie mrożonej) ryby i subtelnie przyprawione ziołami. Podawaj je z makaronem pełnoziarnistym.





KLOPSIKI
Z ŁOSOSIA I KASZY JAGLANEJ
W ZIOŁOWO-POMIDOROWYM SOSIE

„Zdrowa alternatywa dla tradycyjnych, wieprzowych klopsików w tłustym sosie.
Delikatny łosoś zanurzony w aromatycznych pomidorach smakuje każdemu,
nawet dzieciom, które nie lubią ryb.

Porcja 4 osoby

Sos pomidorowy
2 puszki po 400g pomidorów
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki suszonej bazylii
sól i czarny pieprz
łyżeczka octu z czerwonego wina
pęczek natki pietruszki

Klopsiki
400 g łososia
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki otrębów pszennych
50 g prażonych pestek słonecznika
1 jajko
2 łyżki majonezu o obniżonej zawartości tłuszczu
50 g startego sera np. bursztyn
1 łyżeczka cynamonu
garść posiekanej natki pietruszki
sok z ½ cytryny
sól i czarny pieprz
Zacznij od zrobienia sosu pomidorowego. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć posiekana cebulę i czosnek. Smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy, pomidory i doprowadź do wrzenia. Duś na małym ogniu przez około 15 minut i zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i octem winnym.
W czasie, gdy sos się gotuje pokrój łososia. Rozgrzej oliwę na patelni, wrzuć łososia, posyp cynamonem, przypraw solą i pieprzem i smaż przez 1 minutę ze wszystkich stron. Zdejmij z ognia i przełóż do miski do ostygnięcia.
Do ryby dodaj uprażone pestki słonecznika, kaszę jaglaną, otręby, ser, natkę pietruszki, jajko, sok z cytryny i majonez. Dokładnie wymieszaj rękami. Uformuj niewielkie klopsiki i ułóż je na wysmarowanym oliwa talerzu. Jeśli masa jest zbyt kleista dodaj odrobinę otrębów. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Po schłodzeniu ułóż klopsiki na rozgrzanej patelni pokrytej oliwą i smaż po kilka minut na każdej ze stron, aż klopsiki nabiorą złotego koloru.
Klopsiki włóż do sosu i ułóż na makaronie. Posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj.








LUNCH/OBIAD godzina 14:00

Propozycja lunch'owo-obiadowa do menu w konkursie Kuchnia 24/7.

4 komentarze:

  1. Łał! Nigdy nie słyszałam o takim pomyśle :) Interesujące, muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie dzisiaj byly klopsiki :D ale nie takie fajne i pomyslowe jak u Ciebie ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!