"Obiad zjedz z przyjacielem"
Myślę, że większość moich przyjaciół jest fanami klopsików. W charakterze urozmaicenia proponuję przepis na klopsiki z łososia i kaszy jaglanej. Są pyszne i bardzo zdrowe. Klopsiki muszą być zrobione ze świeżej
(ewentualnie mrożonej) ryby i subtelnie przyprawione ziołami. Podawaj je z makaronem pełnoziarnistym.
KLOPSIKI
Z ŁOSOSIA
I KASZY JAGLANEJ
W
ZIOŁOWO-POMIDOROWYM SOSIE
„Zdrowa alternatywa
dla tradycyjnych, wieprzowych klopsików w tłustym sosie.
Delikatny łosoś
zanurzony w aromatycznych pomidorach smakuje każdemu,
nawet dzieciom, które
nie lubią ryb.
Porcja 4 osoby
Sos pomidorowy
2 puszki po 400g
pomidorów
2 łyżki oliwy
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
½ łyżeczki
suszonego oregano
½ łyżeczki
suszonej bazylii
sól i czarny
pieprz
łyżeczka octu z
czerwonego wina
pęczek natki pietruszki
Klopsiki
400 g łososia
1 szklanka
ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki otrębów
pszennych
50 g prażonych
pestek słonecznika
1 jajko
2 łyżki majonezu
o obniżonej zawartości tłuszczu
50 g startego sera
np. bursztyn
1 łyżeczka
cynamonu
garść posiekanej
natki pietruszki
sok z ½ cytryny
sól i czarny
pieprz
|
Zacznij od zrobienia
sosu pomidorowego. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć posiekana cebulę i czosnek.
Smaż na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj przyprawy, pomidory i
doprowadź do wrzenia. Duś na małym ogniu przez około 15 minut i zmiksuj.
Dopraw solą, pieprzem i octem winnym.
W czasie, gdy sos się gotuje pokrój łososia. Rozgrzej
oliwę na patelni, wrzuć łososia, posyp cynamonem, przypraw solą i pieprzem i
smaż przez 1 minutę ze wszystkich stron. Zdejmij z ognia i przełóż do miski
do ostygnięcia.
Do ryby dodaj
uprażone pestki słonecznika, kaszę jaglaną, otręby, ser, natkę pietruszki,
jajko, sok z cytryny i majonez. Dokładnie wymieszaj rękami. Uformuj
niewielkie klopsiki i ułóż je na wysmarowanym oliwa talerzu. Jeśli masa jest
zbyt kleista dodaj odrobinę otrębów. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Po schłodzeniu ułóż klopsiki na rozgrzanej patelni
pokrytej oliwą i smaż po kilka minut na każdej ze stron, aż klopsiki nabiorą
złotego koloru.
Klopsiki włóż do sosu i ułóż na makaronie. Posyp
posiekaną natką pietruszki i podawaj.
|
LUNCH/OBIAD godzina 14:00
Propozycja lunch'owo-obiadowa do menu w konkursie Kuchnia 24/7.
Pycha :)
OdpowiedzUsuńŁał! Nigdy nie słyszałam o takim pomyśle :) Interesujące, muszę kiedyś wypróbować :)
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj byly klopsiki :D ale nie takie fajne i pomyslowe jak u Ciebie ! :)
OdpowiedzUsuńale na pewno pyszne:)
Usuń