17 listopada 2012

CHILI PEŁNE WARZYW I O DIECIE SOUTH BEACH SŁÓW KILKA
vegetarian chili


To gęste i pożywne chili wegetariańskie pochodzi z książki Arthura Agatstona dieta south beach turbo. Było to pierwsze danie, jakie wykonałam po jej przeczytaniu. Jest niezwykle smaczne i proste w wykonaniu, na stałe zagościło w moim menu.

Dieta south beach (polska nazwa dieta plaż południa) została stworzona przez kardiologa, dra Agatstona, z myślą o pacjentach cierpiących na cukrzycę i choroby serca. Miała pomóc im zrzucić zbędne kilogramy, uchronić przed zawałem serca i udarem, ale przede wszystkim wprowadzić zdrowe nawyki niezbędne do prowadzenia długiego i aktywnego życia. Jest bogata w warzywa, produkty pełnoziarniste, chude mięso i ryby. Postęp technologiczny wymusił powstanie żywności trwałej i łatwo dostępnej. Nadmierne przetwarzanie produktów spożywczych doprowadziło do spadku składników odżywczych w spożywanych pokarmach. South beach diet miała być odpowiedzią na, wyniszczający naród amerykański, fast-foodowy styl życia. Jej podstawą jest trzymanie się listy dozwolonych i zakazanych składników, których wybór oparty jest na najważniejszych zasadach zdrowego odżywiania.

Ze wszystkich poznanych przeze mnie diet, ta jest mi najbliższa, gdyż nie jest to dieta restrykcyjna, niskowęglowodanowa, nieskotłuszczowa czy też wysokobiałkowa. Jej zasady zbliżone są do ideału zdrowego odżywiania, więc często korzystam z przepisów zamieszczonych w książce Agatsona.






CHILI PEŁNE WARZYW



Porcja dla 4 osób


1 łyżka oliwy z oliwek
2 czerwone papryki
1 i ½ szklanki pieczarek (posiekanych)
1 duża cebula
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka chili w proszku
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżeczka mielonego kminu włoskiego
szczypta soli
2 puszki czerwonej fasoli (po 425g)
1 puszka krojonych pomidorów

Paprykę i cebulę pokrój w piórka. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy. Seler pokrój w plasterki, czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw. Duś mieszając co jakiś czas przez 7 minut aż warzywa zaczną mięknąć. Wsyp chili, oregano, kmin, sól i smaż przez kolejne 5 minut.

Dodaj fasolę i pomidory z puszki. Doprowadź do wrzenia i duś przez 25-30 minut, aż chili lekko zgęstnieje.

Podawaj z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa.


Wartość odżywcza na 1 porcję:


229 kcal, 5g tłuszczu, 11 g białka, 35 g węglowodanów, 12 g błonnika



5 komentarzy:

  1. Lubię wszystko co ma dodatek chili, a to danie szczególnie apetycznie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się takie warzywne:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda rewelacyjnie :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast fasoli mogę użyć cieciorki z puszki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jesteś wielbicielem cieciorki to myślę, że tak, będzie to już mniej tradycyjna wersja chili, ale powinno smakować.

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!