13 listopada 2012

CURRY Z DYNI I IMBIROWY KURCZAK
pumpkin ginger chicken curry


Dynia

Nie ma chyba bardziej wszechstronnego warzywa niż dynia. Sprawdza się w zupie, daniach mięsnych, ciastach i deserach. Na blogach, w serwisach i magazynach kulinarnych pojawiają się stale udoskonalane i nowe przepisy na ciasteczka z dyni, karmelki, muffinki, lody dyniowe. Uwielbiam dynię, nie tylko za jej wszechstronność, ale także za kolor, teksturę i smak, który w potrawach wieloskładnikowych nie dominuje. Kremowy mus z dyni łagodzi ostre smaki, wprowadza kolor i delikatną, ale rozpoznawalną nutę smakową. Dla mnie każda dynia jest inna. Duża, mała, gładka czy paskowana, o jasnym delikatnym miąższu lub ciemnym i zwartym wnętrzu, wszystkie są piękne.
Poniżej przepis na szybkie curry dyniowe z kurczakiem.


Dyniowe curry z kurczakiem imbirowym

Porcja na 4 osoby
2 filety z piersi kurczaka
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 cm kawałek imbiru
½ cebuli
60 ml octu ryżowego
1 łyżka nierafinowanego cukru
1 łyżka sosu sojowego

Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę, a następnie obtocz w mące kukurydzianej wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni z olejem podsmaż cebulę, dodaj czosnek, imbir i podsmaż jedną minutę. Dodaj kurczaka i smaż około 5 minut mieszając.
Ocet ryżowy wymieszaj z cukrem i wlej na patelnię. Duś przez 3 minuty, dopraw sosem sojowym i pieprzem. Trzymaj na patelni przez 30 sekund i zdejmij z ognia.

400 g dyni
400 ml mleczka kokosowego
½ łyżeczki proszku curry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 papryczka chili
sól i pieprz

Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć dynię, podsmaż z każdej strony. Otwórz puszkę z mleczkiem kokosowym. Zbierz śmietankę kokosową z wierzchu, odłóż na bok, a pozostały płyn wlej na patelnię z dynią. Dodaj posiekaną papryczkę chili i proszek curry. Gotuj do miękkości.
Przed końcem gotowania dodaj śmietankę kokosową. Dokładnie wymieszaj i delikatnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem i imbirowym kurczakiem.



13 komentarzy:

  1. Wygląda super smacznie! Chyba to wykorzystam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dodatek imbiru, dania wtedy robią się takie aromatyczne :) Zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Imbir i dynia- uwielbiam! :) Nie próbowałam jeszcze niestety w takim prostym, obiadowym zestawieniu. Muszę nadrobić, bo wygląda apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe. Bardzo, bardzo lubię wszelkie curry. No częściej chyba jadam curry niż mielony i schabowy razem wzięte! A jeszcze bardziej lubię imbir - aż mi zapachniało Twoją potrawą z monitora! Mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne połączenie smaki dyni i imbiru - pyszności :)
    Ja zrobiłem ciasto dyniowo-imbirowe z orzechami i białą czekoladą - też fantastyczny smak

    OdpowiedzUsuń
  6. A tak! Połączenie dyni z imbirem jest wspaniałą fuzją smaków!I do tego jeszcze mleczko kokosowe...Veronico, uwodzisz! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pięknie.

    Zapraszam do zabawy Liebster Blog na moim blogu

    OdpowiedzUsuń
  8. ja muszę przyznać, że w dyni zakochałam się dopiero w tym roku, ale masz racje jest bardzo wszechstronna
    świetna piosenka tygodnia!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie curry i to i ja bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  10. Supersmakowite!! :)Mam jeszcze jedną dynie, być może uda się upichcić takie cudo:D
    PS przynajmniej wiadomo, że danie fotografowane w ubraniu;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha :) to co się odbija w łyżce to zdecydowanie nie jest mój brzuch, stałam za statywem, i byłam ubrana :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!