Dynia
Nie ma chyba bardziej wszechstronnego warzywa niż dynia. Sprawdza się w zupie, daniach mięsnych, ciastach i deserach. Na blogach, w serwisach i magazynach kulinarnych pojawiają się stale udoskonalane i nowe przepisy na ciasteczka z dyni, karmelki, muffinki, lody dyniowe. Uwielbiam dynię, nie tylko za jej wszechstronność, ale także za kolor, teksturę i smak, który w potrawach wieloskładnikowych nie dominuje. Kremowy mus z dyni łagodzi ostre smaki, wprowadza kolor i delikatną, ale rozpoznawalną nutę smakową. Dla mnie każda dynia jest inna. Duża, mała, gładka czy paskowana, o jasnym delikatnym miąższu lub ciemnym i zwartym wnętrzu, wszystkie są piękne.
Poniżej przepis na szybkie curry dyniowe z kurczakiem.
Dyniowe curry z kurczakiem imbirowym
Porcja na 4 osoby
2 filety z piersi
kurczaka
1 łyżka mąki
kukurydzianej
sól morska
świeżo zmielony
czarny pieprz
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
1 cm kawałek imbiru
½ cebuli
60 ml octu ryżowego
1 łyżka
nierafinowanego cukru
1 łyżka sosu
sojowego
Piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę, a
następnie obtocz w mące kukurydzianej wymieszanej z solą i pieprzem. Na patelni
z olejem podsmaż cebulę, dodaj czosnek, imbir i podsmaż jedną minutę. Dodaj
kurczaka i smaż około 5 minut mieszając.
Ocet ryżowy wymieszaj z cukrem i wlej na
patelnię. Duś przez 3 minuty, dopraw sosem sojowym i pieprzem. Trzymaj na
patelni przez 30 sekund i zdejmij z ognia.
400 g dyni
400 ml mleczka
kokosowego
½ łyżeczki proszku
curry
1 łyżka koncentratu
pomidorowego
1 papryczka chili
sól i pieprz
Dynię obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Na patelni
rozgrzej olej i wrzuć dynię, podsmaż z każdej strony. Otwórz puszkę z mleczkiem
kokosowym. Zbierz śmietankę kokosową z wierzchu, odłóż na bok, a pozostały płyn
wlej na patelnię z dynią. Dodaj posiekaną papryczkę chili i proszek curry. Gotuj
do miękkości.
Przed końcem gotowania dodaj śmietankę
kokosową. Dokładnie wymieszaj i delikatnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem i imbirowym kurczakiem.
Wygląda super smacznie! Chyba to wykorzystam. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek imbiru, dania wtedy robią się takie aromatyczne :) Zapisuję sobie przepis.
OdpowiedzUsuńImbir i dynia- uwielbiam! :) Nie próbowałam jeszcze niestety w takim prostym, obiadowym zestawieniu. Muszę nadrobić, bo wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Bardzo, bardzo lubię wszelkie curry. No częściej chyba jadam curry niż mielony i schabowy razem wzięte! A jeszcze bardziej lubię imbir - aż mi zapachniało Twoją potrawą z monitora! Mmmm...
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie smaki dyni i imbiru - pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłem ciasto dyniowo-imbirowe z orzechami i białą czekoladą - też fantastyczny smak
A tak! Połączenie dyni z imbirem jest wspaniałą fuzją smaków!I do tego jeszcze mleczko kokosowe...Veronico, uwodzisz! ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy Liebster Blog na moim blogu
ja muszę przyznać, że w dyni zakochałam się dopiero w tym roku, ale masz racje jest bardzo wszechstronna
OdpowiedzUsuńświetna piosenka tygodnia!!
dynia z imbirem - mniam!
OdpowiedzUsuńTakie curry i to i ja bym zjadła!
OdpowiedzUsuńSupersmakowite!! :)Mam jeszcze jedną dynie, być może uda się upichcić takie cudo:D
OdpowiedzUsuńPS przynajmniej wiadomo, że danie fotografowane w ubraniu;)
haha :) to co się odbija w łyżce to zdecydowanie nie jest mój brzuch, stałam za statywem, i byłam ubrana :)
Usuńpisze się na taki obiad;)
OdpowiedzUsuń