7 listopada 2012

EGZOTYCZNY DŻEM NA LEKKICH GOFRACH
light protein waffles & exotic jam


Dziś ożywi cię dżem z kiwi

Na sklepowych półkach, aż roi się od konfitur, dżemów i innych owocowych przetworów. Większość (odważyłabym się nawet powiedzieć, że wszystkie) z nich zawiera ogromne ilości cukru, który poza tym, że jest niezdrowy, to moim zdaniem, w nadmiarze zabija prawdziwy, naturalny smak owoców. Jeśli mam wybór pomiędzy dżemem o smaku owoców, a 100% konfiturą lub dżemem owocowym domowej roboty zdecydowanie wybieram to drugie.
Uwielbiam francuską konfiturę malinową, w której malinki kąpią się w cukrze, jednak w codziennej diecie zastępuję ją zdrowszymi i równie pysznymi domowymi wyrobami. Moim odkryciem jest dżem, czy też może konfitura z brzoskwiń, mango, kiwi i limonki. Niczym nie przypomina galaretek z zatopionymi kawałkami owoców, które ośmieliły się nazywać dżemem kiwi z limonką czy mango z marakują. Moja egzotyczna dżemo-konfitura jest tak pyszna, że po otwarciu słoika (dodaję ją do owsianki, na kanapki, gofry), łyżeczka bardzo szybko sięga dna.



Egzotyczny dżem z brzoskwiń kiwi i mango

Porcja na 8 – 10 szklanek

2,5 – 3 kg brzoskwiń
2 bardzo dojrzałe mango
6 dojrzałych kiwi
1 ½ szklanki cukru trzcinowego
sok i skórka z 4 limonek
¼ łyżeczki imbiru w proszku

Brzoskwinie umyj, wypestkuj i pokrój w kostkę. Mango obierz ze skóry, obkrój pestki i pokrój. Podobnie kiwi. Posiekane owoce umieść w rondlu z grubym dnem. Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
Limonki dokładnie wyszoruj szczoteczką, zetrzyj skórkę na tarce z drobnymi oczkami i wyciśnij sok. Sok, startą skórkę z limonki i imbir dodaj do owoców i wymieszaj.
Garnek z owocami ustaw na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj przez około 1-1,5 godziny do czasu, aż cały sok odparuje, a owoce przyjmą konsystencje konfitury. Mieszaj co jakiś czas tak, aby konfitura nie przywarła do dna.
Przenieś gorący dżem do słoiczków i zawekuj. Ponieważ zawiera mniej cukru istnieje ryzyko, że dżem szybciej się zepsuje, więc warto go ponownie zagotować.



Lekkie gofry proteinowe

Porcja na około 4 sztuki

1 banan
1 jajo
2 białka jaja
1 łyżka mleka
30 g izolatu białka ryżowego (lub innego)
1 czubata łyżka mąki ryżowej
1 łyżeczka cynamonu

Banana rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj roztrzepane jajo, białka i mleko. Wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z białkiem w proszku i cynamonem. Dodaj do reszty składników i dokładnie rozmieszaj za pomocą rózgi lub trzepaczek miksera.
Płytki gofrownicy posmaruj olejem za pomocą pędzelka. Nałóż porcję ciasta i piecz do uzyskania złotego koloru.



19 komentarzy:

  1. Wow, to jest pomysl! :) Wspaniałe gofry, a ten dżem na pewno świetnie się do nich nadaje... I nie tylko do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Aż mam ochotę na gofry. A od dzieciństwa nie jadłam. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też nie jadłam dawno dawno, ale odkąd wypróbowałam tą wersję, jem często :)

      Usuń
  3. Jaki super pomysł :) Uwielbiam domowe przetwory :) A do tego te gofry, koniecznie do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym można zastąpić ten izolat? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać mąki zamiast białka w proszku (chyba trzeba jej mniej, gdyż bardziej chłonie wilgoć i ciasto będzie za gęste), ale wówczas będą to zwyczajne gofry, a nie dietetyczne :)białko obniża indeks glikemiczny, dzięki czemu są mniej tuczące:) Pozdrawiam

      Usuń
  5. pięknie, pięknie, gofry, bita śmietana... a czekoladek nie chciałaś jeść :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyłapałeś mnie :) ale gofry są dietetyczne :P

      Usuń
  6. Pyszny dżemik, a gofry rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Tylko gdzie dostać owy izolat? Chętnie spróbowałabym takich odchudzonych gofrów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepach internetowych, ze zdrową żywnością lub z odżywkami dla sportowców (m.in. kulturystów) :)

      Usuń
  8. W połączeniu dżem-gofr musiało smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dżemik przepyszny, gofrów nie jadłam już wieki. Czas to zmienić :)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Inspirują mnie lekkie gofry : ) Są chrupiące ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale miałaś pomysł! Super! Veronico, podziwiam twoja kreatywność! ;) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale tu pysznie! gofry bardzo, bardzo apetycznie wyglądają, a te dżemiki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!