Dziś ożywi cię dżem z kiwi
Na sklepowych półkach, aż roi się od konfitur, dżemów i innych owocowych przetworów. Większość (odważyłabym się nawet powiedzieć, że wszystkie) z nich zawiera ogromne ilości cukru, który poza tym, że jest niezdrowy, to moim zdaniem, w nadmiarze zabija prawdziwy, naturalny smak owoców. Jeśli mam wybór pomiędzy dżemem o smaku owoców, a 100% konfiturą lub dżemem owocowym domowej roboty zdecydowanie wybieram to drugie.
Uwielbiam francuską konfiturę malinową, w której malinki kąpią się w cukrze, jednak w codziennej diecie zastępuję ją zdrowszymi i równie pysznymi domowymi wyrobami. Moim odkryciem jest dżem, czy też może konfitura z brzoskwiń, mango, kiwi i limonki. Niczym nie przypomina galaretek z zatopionymi kawałkami owoców, które ośmieliły się nazywać dżemem kiwi z limonką czy mango z marakują. Moja egzotyczna dżemo-konfitura jest tak pyszna, że po otwarciu słoika (dodaję ją do owsianki, na kanapki, gofry), łyżeczka bardzo szybko sięga dna.
Egzotyczny dżem z brzoskwiń kiwi i mango
Porcja na 8 – 10 szklanek
2,5 – 3 kg
brzoskwiń
2 bardzo dojrzałe
mango
6 dojrzałych kiwi
1 ½ szklanki cukru
trzcinowego
sok i skórka z 4
limonek
¼ łyżeczki imbiru w
proszku
Brzoskwinie umyj,
wypestkuj i pokrój w kostkę. Mango obierz ze skóry, obkrój pestki i pokrój. Podobnie
kiwi. Posiekane owoce umieść w rondlu z grubym dnem. Dodaj cukier, wymieszaj i
odstaw na 1 godzinę.
Limonki dokładnie
wyszoruj szczoteczką, zetrzyj skórkę na tarce z drobnymi oczkami i wyciśnij
sok. Sok, startą skórkę z limonki i imbir dodaj do owoców i wymieszaj.
Garnek z
owocami ustaw na średnim ogniu i zagotuj. Zmniejsz ogień do małego i gotuj
przez około 1-1,5 godziny do czasu, aż cały sok odparuje, a owoce przyjmą
konsystencje konfitury. Mieszaj co jakiś czas tak, aby konfitura nie przywarła
do dna.
Przenieś gorący dżem
do słoiczków i zawekuj. Ponieważ zawiera mniej cukru istnieje ryzyko, że dżem szybciej się zepsuje, więc warto go ponownie zagotować.
Lekkie gofry proteinowe
Porcja na około 4 sztuki
1 banan
1 jajo
2 białka jaja
1 łyżka mleka
30 g izolatu białka
ryżowego (lub innego)
1 czubata łyżka
mąki ryżowej
1 łyżeczka cynamonu
Banana rozgnieć widelcem na miazgę. Dodaj roztrzepane
jajo, białka i mleko. Wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z białkiem w proszku i cynamonem. Dodaj do reszty składników i
dokładnie rozmieszaj za pomocą rózgi lub trzepaczek miksera.
Płytki gofrownicy posmaruj olejem za pomocą
pędzelka. Nałóż porcję ciasta i piecz do uzyskania złotego koloru.
Wow, to jest pomysl! :) Wspaniałe gofry, a ten dżem na pewno świetnie się do nich nadaje... I nie tylko do nich :)
OdpowiedzUsuńMniam! Aż mam ochotę na gofry. A od dzieciństwa nie jadłam. :(
OdpowiedzUsuńOj ja też nie jadłam dawno dawno, ale odkąd wypróbowałam tą wersję, jem często :)
UsuńJaki super pomysł :) Uwielbiam domowe przetwory :) A do tego te gofry, koniecznie do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić ten izolat? :)
OdpowiedzUsuńMożna dodać mąki zamiast białka w proszku (chyba trzeba jej mniej, gdyż bardziej chłonie wilgoć i ciasto będzie za gęste), ale wówczas będą to zwyczajne gofry, a nie dietetyczne :)białko obniża indeks glikemiczny, dzięki czemu są mniej tuczące:) Pozdrawiam
Usuńpięknie, pięknie, gofry, bita śmietana... a czekoladek nie chciałaś jeść :P
OdpowiedzUsuńprzyłapałeś mnie :) ale gofry są dietetyczne :P
UsuńJak smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńPyszny dżemik, a gofry rewelacja!
OdpowiedzUsuńTylko gdzie dostać owy izolat? Chętnie spróbowałabym takich odchudzonych gofrów :)
OdpowiedzUsuńW sklepach internetowych, ze zdrową żywnością lub z odżywkami dla sportowców (m.in. kulturystów) :)
UsuńW połączeniu dżem-gofr musiało smakować pysznie:)
OdpowiedzUsuńDżemik przepyszny, gofrów nie jadłam już wieki. Czas to zmienić :)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńInspirują mnie lekkie gofry : ) Są chrupiące ?
OdpowiedzUsuńtylko na początku :)
UsuńAle miałaś pomysł! Super! Veronico, podziwiam twoja kreatywność! ;) Pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńdżem z kiwi bardzo chętnie :)
OdpowiedzUsuńale tu pysznie! gofry bardzo, bardzo apetycznie wyglądają, a te dżemiki
OdpowiedzUsuń