Czekoladowe Zdrowie
Czy słodkie, czekoladowe ciastko może być zdrowe? Ależ może. Wszystko zależy od rodzaju i jakości składników, które użyto do jego wypieku. Wiadomo, że tradycyjne brownie, oprócz zdrowego kakao, składają się z niezdrowych cukrów prostych i tłuszczy, często tych nasyconych lub jeszcze bardziej szkodliwych, tłuszczy utwardzonych. Zdrowy rozsądek podpowiada nam, że należy unikać tych czekoladowych słodkości, jednak apetyt na słodkie okazuje się być silniejszy. Co zrobić, żeby nasze dietetyczne grzeszki były trochę mniejsze?
Po pierwsze, nigdy nie zapychaj się słodyczami kupionymi w sklepie. Jeśli masz ochotę na ciastko, upiecz je sam. Masz wówczas pewności, że znajdują się w nim tylko zdrowe i dobrej jakości produkty. Po drugie, wybieraj przepisy, które wykorzystują jak najwięcej produktów bogatych w substancje odżywcze i błonnik. Duża zawartość błonnika spowalnia uwalnianie cukru do krwi, dzięki czemu ciastko staje się mniej tuczące. Wspaniałą alternatywą dla tradycyjnych wypieków są ciasta z dodatkiem warzyw. Jednym z moich ulubionych jest czekoladowe ciasto z cukinii.
Delikatna cukinia idealnie wkomponowuje się w słodki smak deseru. Dla osób nieświadomych jej obecności jest ona w zasadzie niewyczuwalna. Cukinia stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP, a także karoten, wapń i potas. Większą część objętości cukinii stanowi woda, dlatego jest idealna dla osób odchudzających się. Zalecana jest także osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, gdyż łagodzi objawy nadkwaśności. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia.
Cukiniowe Brownie
Porcja na 8 osób
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
¾ szklanki brązowego cukru
¼ łyżeczki soli
1 szklanka mąki pszennej razowej
½ szklanki kakao
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
3 szklanki drobno startej cukinii
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Cukinię zetrzyj na tarce, odstaw na bok. W dużej misce utrzyj jajka z cukrem i
wanilią. W drugim naczyniu połącz mąkę z kakao. Dodaj sodę, sól, cynamon, imbir
i dobrze wymieszaj.
Odciśnij tartą cukinię z nadmiaru wody i wymieszaj ją z jajkami. Stopniowo dodaj
mąkę z kakao i mieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzej do 1750C. Blaszkę o wymiarach około 20x20 centymetrów,
wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj odrobiną masła i obsyp mąką. Ciasto przenieś
do formy i posyp połamaną czekoladą.
Piecz około 30- 40 minut. Sprawdź czy Brownie jest gotowe za pomocą
patyczka. Wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
robiłam już raz czekoladowe ciasto z cukinią i byłam zachwycona - cukinia zupełnie niewyczuwalna, a smak boski. do tego gratis świadomość, że to całkiem zdrowa słodkość :) chętnie wypróbuję Twój przepis, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie brownie można jeść bez obaw o linię. Pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńtakim ciastom głośne TAK!:))
OdpowiedzUsuńwygląda jak murzynek:D z cukinii nie miałam okazji robic jeszcze ciasta ^^
OdpowiedzUsuńwygląda podobnie, ale jest smaczniejsze :)
Usuńnie wiem czemu przeczytałam 'zebrowe " brownies ; ) W każdym razie- zdrowe czy zebrowe, skusiłabym się na taką wersję ; )
OdpowiedzUsuńCiasto na pewno jest pyszne ale mnie zachwycają zdjęcia :] Super!
OdpowiedzUsuńoch dziękuję:)
Usuńjakie proste wykonanie, a takie jak wiadomo są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńAleż ono wygląda! Super te fotografie: ciasto, ciasto i jeszcze raz ciasto, które bez tła, bez ozdób i dodatków jest fantastyczne.
OdpowiedzUsuńO tak...dam się skusić:)!
OdpowiedzUsuń