27 grudnia 2012

ROLADA BAKALIOWA
nuts, almonds and dried fruit roulade


Święta, święta i po świętach. Koniec z objadaniem się i długimi popołudniami za stołem. Pora pomyśleć o zabawie sylwestrowej. Najlepsze na poświąteczną ociężałość są długie, energiczne spacery po lesie, lekkie posiłki ze świeżych warzyw i duże ilości wody. A jeśli znudzi Wam się oczyszczanie organizmu, możecie zabrać się za pieczenie sylwestrowych słodkości. Na przykład tej bogatej i wyrazistej w smaku rolady wysokobłonnikowej.



ROLADA BAKALIOWA
Good Food Magazine z modyfikacjami

150 g orzechów laskowych
100 g orzechów włoskich
50 g migdałów
50 g pestek dyni

100 g rodzynek
100 g żurawiny
100 g kandyzowanych pomidorków
50 g suszonych moreli
100 g daktyli
100 g jagód goji
50 gram kandyzowanego imbiru

100g mąki orkiszowej razowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
175 g cukru
3 jaja

Orzechy i migdały grubo posiekać, a następnie wymieszać z pozostałymi bakaliami.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przyprawami i cukrem. Jaja ubić na pianę.

Bakalie dodać do mąki i wymieszać. Wlać pianę z białek i mieszać do uzyskania kleistej, bakaliowej mieszanki. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem keksówki i delikatnie ugnieść.

Piec w rozgrzanym do 150°C piekarniku przez około 90 minut. Kroić po całkowitym wystudzeniu.



3 komentarze:

  1. Bakaliowa bomba :) Coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam bakalie a to ciasto wygląda niesamowicie !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bakaliowiec na bogato! Piękna ta rolada. Urzeka od pierwszego wejrzenia!;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!