18 czerwca 2013

ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI na ciepło i na zimno


Dzisiaj bez wstępów i opowiadań.
Przepis na lekką zupę z pieczonej papryki. Można ją podawać jako przystawkę do mniej wyrazistych potraw, na ciepło lub zimno.


ZUPA Z PIECZONEJ PAPRYKI

porcja na około 6 szklanek

1 szklanka białego wina
1/2 cebuli
1 szklanka posiekanego selera naciowego
1 ząbek czosnku
3 pieczone papryki
1 pomidor
1/4 szklanki przecieru pomidorowego
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki mielonego kuminu
1/5 łyżeczki chili w proszku

Upiecz czerwoną paprykę w piekarniku. Zeszklij cebulkę i seler naciowy, dodaj posiekany czosnek. Zalej warzywa białym winem. Dodaj pomidora obranego ze skórki, przecier pomidorowy, bulion i przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj pieczoną paprykę obraną ze skóry i gotuj jeszcze 5 minut. Zmiksuj zupę w blenderze.

10 komentarzy:

  1. Boska zupa, uwielbiam smak pieczonej papryki. No i miseczki urocze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpada czosnek, bo go nie toleruję i jedziemy z koksem! Czekałam na ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię na pewno, jak tylko uczelnia da mi wolne! Ze zdjęcia czuję jej zapach i smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kidyś na kolacji poczęstowano mnie takim kremem właśnie na zimno z kapką kwaśnej śmietany i pesto, był przecudowny ale niestety zapomniałam poprosić o przepis :( Więc bardzo się cieszę, że go opublikowałaś, jeszcze jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekałem na ten przepis - wkrótce go wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Oh My! I loved this soup, so flavourful and looks gorgeous!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Mogłabym ją zjeść jutro na zimno z łyżką jogurtu na górze :>

    OdpowiedzUsuń
  8. pieczona papryka jest super, z winem nie robiłam nigdy
    bardzo fajna propozycja!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!