11 września 2013

PRZESŁODKA TARTA Z DYNIĄ


Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera Kulinarne wyprawy Jamiego. To jedna z 3 wypróbowanych przeze mnie receptur z tej pozycji wydawniczej. Tarta jest rzeczywiście przesłodka, a dodatek mleka i wanilii przywodzi na język smak domowego budyniu waniliowego.

Sama książka jest wspaniałym zbiorem zachwycająco prostych zdjęć Davida Loftusa, ciekawych tekstów i przepisów na dania z Hiszpanii, Włoch, Szwecji, Maroko, Grecji i Francji. Na pewno wypróbuję jeszcze wiele z nich.

"Na ten piękny deser (...) natknąłem się w fantastycznej restauracyjce Lou Bourdine w wiosce Bach. Jej urocza właścicielka Monique upiekła blachę pysznego deseru z dyni, pokroiła go w małe kwadraciki i częstowała nimi swoich klientów. Słodka masa dyniowa po upieczeniu przypominała rustykalny creme caramel i była tak pyszna, że musiałem przyrządzić jej własną wersję." J.O.




PRZESŁODKA TARTA Z DYNIĄ

Przepis na 12 porcji


250 g mąki
50 g cukru pudru
125 g masła
1 duże jajko
trochę mleka
oliwa do natłuszczenia formy

1 dynia (około 500 g)
500 ml mleka
200 g cukru trzcinowego
1 laska wanilii
2 jajka


Mąkę i cukier puder przesiać do miski, palcami wetrzeć w nie masło pokrojone w kostkę. Dodać jajko i mleko, a następnie wyrobić ciasto do gładkości, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Oliwą natłuścić formę do tarty o średnicy 25 cm. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na posypanym mąką blacie do grubości około 0,5 cm. Nawinąć placek na wałek i przenieść do formy. Spód ponakłuwać widelcem i włożyć do zamrażalnika na 30 minut.

Dynię obrać ze skóry, pokroić w kostkę i umieścić w garnku wraz z mlekiem cukrem i przekrojoną laską wanilii. Garnek postawić na średnim ogniu i gotować przez 15 minut cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować pod uchyloną pokrywką przez kolejne 15 minut. Zdjąć garnek z ognia, usunąć laskę wanilii i zmiksować masę. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 180C. Wyjąć spód z zamrażalnika i przykryć papierem do pieczenia. Wierzch obciążyć i piec przez 10 minut. Następnie obciążenie usunąć i piec ciasto przez kolejne 10 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 160C. Ubić 2 jajka i dodać je do masy dyniowej. Krem wylać na spód i piec przez około 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Podawać z łyżką śmietany lub jogurtu.



17 komentarzy:

  1. Ach, wariuję na punkcie dyni na słodko. Wszelkie ciasta i tarty - jak najbardziej jestem za. Zapisuję przepis i skrzętnie umieszczam go na liście "do upieczenia".

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna ksiazka i swietna tarta! A dynia wynagradza mi wszystkie minusy jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie próbowałam tarty dyniowej, kolejny przepis trafia na moją jesienną listę:) Wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fenomenalnie! na pewno pożyczę sobie ten przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam musi być przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale słoneczna tarta! książkę mam, dzięki że mi przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonała! piekłam więc wiem co mówię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. to jedna z moich ulubionych tart, muszę w tym roku znowu zrobić

    OdpowiedzUsuń
  9. ja również uwielbiam dynię jednak nigdy nie pomyślałam żeby upiec tartę. Świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  10. Szukam właśnie przepisu na taką tartę..Twoja wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Skusiłam się Twoim przepisem i Twoimi zdjęciami. Upiekłam i też się rozkoszowałam jej pysznym smakiem. Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  12. a mi wyszła za rzadka nie wiem czemu ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może piekarnik nie dogrzewa lub była zbyt krótko chłodzona...

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!