22 grudnia 2013

PIECZONY KURCZAK NADZIEWANY GRUSZKAMI Z MASŁEM CZOSNKOWYM


Boże Narodzenie to czas radości, świętowania narodzin Chrystusa, ale przede wszystkim czas spędzony z rodziną przy stole. Już na tygodnie przed Wigilią zaczynamy układać świąteczne menu, zastanawiamy się: jakie potrawy będą się dobrze prezentowały na przykrytym białym obrusem stole, co podamy na świątecznym śniadaniu i co będziemy serwować na bożonarodzeniowym obiedzie.
W moim domu rodzinnym każdego roku uroczysty stół zastawiony jest mnogością świątecznych mięs i wędlin. Nie ma dla mnie bardziej uroczystej potrawy niż pieczony kurczak, glazurowana szynka czy pieczeń z karkówki. Bo czy jest coś piękniejszego od złotego koloru przypieczonej skórki, albo coś bardziej aromatycznego od domowej szynki prosto z wędzarni?
Wierzcie lub nie, ale mięso potrafi zdziałać cuda. Nic tak nie rozgrzewa i nie dodaje siły jak porządny kawałek uroczystego pieczystego!

Ten i inne przepisy na świąteczne potrawy znajdziecie w zimowym numerze Magazynu Spring Plate.


PIECZONY KURCZAK faszerowany gruszkami z szałwią i masłem czosnkowym

1 główka czosnku
2 łyżki oliwy + do smarowania blaszki
40 g miękkiego masła
1 posiekana cebula
2 pokrojone w kostkę gruszki
80 g pokruszonego chleba razowego
1 łyżka posiekanej szałwii
50 g rozpuszczonego masła
+ do natarcia pieczeni
2 kg kurczak
300 ml bulionu drobiowego

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Umieścić czosnek na blaszcze i skropić go oliwą. Piec przez 20 minut lub do miękkości. Po przestygnięciu wycisnąć ze skóry, rozgnieść i wymieszać z miękkim masłem, solą i pieprzem. Odstawić.

Rozgrzać patelnię z oliwą i podsmażyć cebulę do miękkości. Dodać gruszki i dusić przez 5 minut, aż zrobią się złote. Umieścić okruchy chleba, szałwię, rozpuszczone masło, sól, pieprz i cebulę z gruszkami w misce i wymieszać. Zmienić temperaturę piekarnika na 180 stopni C. Oczyścić kurczaka z nadmiaru tłuszczu i skóry, osuszyć go papierowym ręcznikiem.

Delikatnie zluzować skórę i wetrzeć masło czosnkowe w mięso. Nadzienie gruszkowe wepchnąć łyżką do wnętrza kurczaka. Zaszyć skórę od strony kupra i związać nogi. Skórę delikatnie natrzeć solą i pieprzem.
Umieścić kurczaka na lekko natłuszczonej blaszcze, posmarować skórę oliwą, blaszkę zalać bulionem i przykryć folią aluminiową. Piec pod przykryciem przez 50 minut. Usunąć folię, na skórze ułożyć kawałki masła i piec przez kolejne 40-60 minut, do czasu aż kurczak się zezłoci. Upieczonego kurczaka przykryć folią i odstawić na 20 minut.


9 komentarzy:

  1. Weroniko, kurczak wg Twojego przepisu prezentuje się obłędnie! :) Co prawda, u mnie święta zawsze przygotowuje Babcia i trafiam już na gotowe, ale na pewno będzie inna okazja :) Wesołych Świąt, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu! Tobie również Wesołych!!!

      Usuń
  2. Cudny kurczak!
    Doskonale skomponowane smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ah, gdybym tylko mogła jeść drób... Ale przepis podsunę mojej Mamie, niech inni skorzystają, bo wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Kiedy tak na niego patrzyłam wyobraziłam sobie jak pięknie pachnie szałwią i czosnkiem. Mniam :)
    Korzystając z okazji życzę Tobie Weroniko
    Radosnych i pogodnych Świąt spędzonych w gronie rodziny. W Święta Bożego Narodzenia spełniają się marzenia, więc niech Tobie spełnią się te największe :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły na mojej stronie. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  5. Well done! This chicken looks so delicious...perfectly cooked! Wish you a very happy New Year! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...