22 grudnia 2013

PIECZONY KURCZAK NADZIEWANY GRUSZKAMI Z MASŁEM CZOSNKOWYM


Boże Narodzenie to czas radości, świętowania narodzin Chrystusa, ale przede wszystkim czas spędzony z rodziną przy stole. Już na tygodnie przed Wigilią zaczynamy układać świąteczne menu, zastanawiamy się: jakie potrawy będą się dobrze prezentowały na przykrytym białym obrusem stole, co podamy na świątecznym śniadaniu i co będziemy serwować na bożonarodzeniowym obiedzie.
W moim domu rodzinnym każdego roku uroczysty stół zastawiony jest mnogością świątecznych mięs i wędlin. Nie ma dla mnie bardziej uroczystej potrawy niż pieczony kurczak, glazurowana szynka czy pieczeń z karkówki. Bo czy jest coś piękniejszego od złotego koloru przypieczonej skórki, albo coś bardziej aromatycznego od domowej szynki prosto z wędzarni?
Wierzcie lub nie, ale mięso potrafi zdziałać cuda. Nic tak nie rozgrzewa i nie dodaje siły jak porządny kawałek uroczystego pieczystego!

Ten i inne przepisy na świąteczne potrawy znajdziecie w zimowym numerze Magazynu Spring Plate.


PIECZONY KURCZAK faszerowany gruszkami z szałwią i masłem czosnkowym

1 główka czosnku
2 łyżki oliwy + do smarowania blaszki
40 g miękkiego masła
1 posiekana cebula
2 pokrojone w kostkę gruszki
80 g pokruszonego chleba razowego
1 łyżka posiekanej szałwii
50 g rozpuszczonego masła
+ do natarcia pieczeni
2 kg kurczak
300 ml bulionu drobiowego

Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Umieścić czosnek na blaszcze i skropić go oliwą. Piec przez 20 minut lub do miękkości. Po przestygnięciu wycisnąć ze skóry, rozgnieść i wymieszać z miękkim masłem, solą i pieprzem. Odstawić.

Rozgrzać patelnię z oliwą i podsmażyć cebulę do miękkości. Dodać gruszki i dusić przez 5 minut, aż zrobią się złote. Umieścić okruchy chleba, szałwię, rozpuszczone masło, sól, pieprz i cebulę z gruszkami w misce i wymieszać. Zmienić temperaturę piekarnika na 180 stopni C. Oczyścić kurczaka z nadmiaru tłuszczu i skóry, osuszyć go papierowym ręcznikiem.

Delikatnie zluzować skórę i wetrzeć masło czosnkowe w mięso. Nadzienie gruszkowe wepchnąć łyżką do wnętrza kurczaka. Zaszyć skórę od strony kupra i związać nogi. Skórę delikatnie natrzeć solą i pieprzem.
Umieścić kurczaka na lekko natłuszczonej blaszcze, posmarować skórę oliwą, blaszkę zalać bulionem i przykryć folią aluminiową. Piec pod przykryciem przez 50 minut. Usunąć folię, na skórze ułożyć kawałki masła i piec przez kolejne 40-60 minut, do czasu aż kurczak się zezłoci. Upieczonego kurczaka przykryć folią i odstawić na 20 minut.


9 komentarzy:

  1. Weroniko, kurczak wg Twojego przepisu prezentuje się obłędnie! :) Co prawda, u mnie święta zawsze przygotowuje Babcia i trafiam już na gotowe, ale na pewno będzie inna okazja :) Wesołych Świąt, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny kurczak!
    Doskonale skomponowane smaki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ah, gdybym tylko mogła jeść drób... Ale przepis podsunę mojej Mamie, niech inni skorzystają, bo wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Kiedy tak na niego patrzyłam wyobraziłam sobie jak pięknie pachnie szałwią i czosnkiem. Mniam :)
    Korzystając z okazji życzę Tobie Weroniko
    Radosnych i pogodnych Świąt spędzonych w gronie rodziny. W Święta Bożego Narodzenia spełniają się marzenia, więc niech Tobie spełnią się te największe :) Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Weroniko, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Szczegóły na mojej stronie. Pozdrawiam, Krys

      Usuń
  5. Well done! This chicken looks so delicious...perfectly cooked! Wish you a very happy New Year! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!