14 lutego 2014

CIASTECZKA SŁONECZNIKOWO-OWSIANE Z MARMOLADĄ


Przepis z dedykacją dla wszystkich, którzy walentynek nie obchodzą i potrafią kochać, okazywać miłość przez okrągły rok.


CIASTECZKA SŁONECZNIKOWO-OWSIANE z marmoladą truskawkową
źródło Green Kitchen Stories

120 g ziaren słonecznika
90 g płatków owsianych (bezglutenowych)
60 g mąki gryczanej
1 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
75 g miękkiego masła
80 ml syropu klonowego
1 jajko

1/2 szklanki marmolady np. truskawkowej

Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni i podzielić na 2 części. Jedną część zmielić w młynku lub malakserze wraz z płatkami owsianymi na proszek. Dodać mąkę gryczaną (można pszenną razową), skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce utrzeć miękkie masło z syropem klonowym. Gdy masa będzie puszysta dodać żółtko i dalej ucierać. Połączyć suche i mokre składniki. Ciasta nie należy zbyt długo ugniatać dłońmi, gdyż zrobi się zbyt miękkie.
Przygotować dużą blachę pokrytą papierem do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
Łyżeczką nabierać porcje ciasta i formować w dłoniach kulki. Każdą z nich zanurzyć w białku jaja, a następnie obtoczyć w odłożonych ziarnach słonecznika. Ułożyć na blaszce, naciskając palcem uformować dołek. Do wgłębienia nałożyć łyżeczkę marmolady. Piec przez około 15 minut i pozostawić na blaszce do wystygnięcia.


11 komentarzy:

  1. Weroniko, to dla mnie!
    Porywam ciasteczko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne! Zdecydowanie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ląduję na liście do upieczenia :)
    To wszystko przez te apetyczne zdjęcia!
    buźka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zbieram właśnie przepisy na takie dania bez mąki. Staram się nie jeść glutenu, ale brakuje mi niestety konsekwencji. Foty mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tez zdarza sie skusić na coś glutenowego, ale jest tyle możliwości, że nie brakuje mi wcale chleba :)

      Usuń
  5. Również się skuszę! Ciasteczka - bajka, to chyba przez tą marmoladę i słonecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie pyszności. Przepis zapisuję, bo grzechem byłoby z niego nie skorzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Te ciastka wyglądają obłednie!UPICHCĘ!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety owsiane nie znaczy bezglutenowe.
    Owies dostępny w sprzedaży w Polsce jest mocno zanieczyszczony innymi ziarnami (pszenica i żyto), więc niestety należy na niego uważać.

    Nie mniej - wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie bomba, uwielbiam takie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!