Naleśniki zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem. Gdy mama (lub tata) wracała zmęczona z pracy i nie miała ochoty gotować tradycyjnego dwudaniowego obiadu (lub nie było z czego tego obiadu ugotować) wyjmowała z lodówki mleko i jaja, które były zawsze (do dzisiaj moja mama jest moim głównym dostawcą jaj). Rodzice smażyli stosy pszennych naleśników, a ja z siostrą i bratem smarowaliśmy je domową konfitura lub powidłami. Pochłanialiśmy ich ogromne ilości, były pyszne!
Dziś myślę, że nie były to najzdrowsze posiłki, ale jakie smaczne i miło zapamiętane. Każdy z nas lubi wracać do tego, co dobrze wspomina. Wytrawne naleśniki są odpowiednie na obiad, a te słodkie na deser. Aby były jak najbardziej zdrowe robię je z mąki razowej i wzbogacam kolorowym warzywnym lub owocowym nadzieniem.
Najlepsze desery to te z czekoladą :). Aby naleśniki miały ładny kolor i posmak czekoladowy dodałam do ciasta 2 łyżki kakao. Takie "podrasowane" zjedliśmy z kremowym serkiem i owocami. Pyszne są też z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym.
Do wykonania naleśników można wykorzystać otręby pozostałe po zrobieniu mleka owsianego. Wystarczy 0,5 szklanki mąki razowej zastąpić białą mąką pszenną wymieszaną z odciśniętymi otrębami.
RAZOWE NALEŚNIKI
Z KAKAO I
OWOCAMI
„Dla dzieci małych i dużych.”
Porcja
  8-10 sztuk 
1,5 szklanki mąki pszennej razowej 
2 łyżki kakao  
1 szklanka mleka 
1 szklanka wody 2 jajka 3 łyżki oliwy szczypta soli 
kostka chudego twarogu  
4 łyżki jogurtu naturalnego 
2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią 
stewia 
 | 
  
Mąkę
  wymieszać z kakao, dodać sól, mleko, jajka, wodę i oliwę. Dobrze wymieszać i
  odstawić na około 20 minut, żeby ciasto odpoczęło. Rozgrzać patelnię, przed
  nagrzaniem można ją delikatnie posmarować tłuszczem. Na dobrze rozgrzaną
  patelnię nalać porcję ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć z obydwu
  stron na rumiano. 
Twarożek
  rozdrobnić widelcem, dodać jogurt i cukier z wanilią, a następnie
  zhomogenizować dokładnie blenderem ręcznym lub końcówką do rozdrabniania do
  powstania jednolitej kremowej masy. Dosłodzić stewią lub cukrem według
  uznania. 
Naleśniki posmarować twarożkiem i przełożyć ulubionymi owocami. 
 | 
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!