27 lipca 2012

CHOCO PANCAKES
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z KREMOWYM TWAROŻKIEM



Homemade

Naleśniki zdecydowanie kojarzą mi się z dzieciństwem. Gdy mama (lub tata) wracała zmęczona z pracy i nie miała ochoty gotować tradycyjnego dwudaniowego obiadu (lub nie było z czego tego obiadu ugotować) wyjmowała z lodówki mleko i jaja, które były zawsze (do dzisiaj moja mama jest moim głównym dostawcą jaj). Rodzice smażyli stosy pszennych naleśników, a ja z siostrą i bratem smarowaliśmy je domową konfitura lub powidłami. Pochłanialiśmy ich ogromne ilości, były pyszne!

Dziś myślę, że nie były to najzdrowsze posiłki, ale jakie smaczne i miło zapamiętane. Każdy z nas lubi wracać do tego, co dobrze wspomina. Wytrawne naleśniki są odpowiednie na obiad, a te słodkie na deser. Aby były jak najbardziej zdrowe robię je z mąki razowej i wzbogacam kolorowym warzywnym lub owocowym nadzieniem.


Najlepsze desery to te z czekoladą :). Aby naleśniki miały ładny kolor i posmak czekoladowy dodałam do ciasta 2 łyżki kakao. Takie "podrasowane" zjedliśmy z kremowym serkiem i owocami. Pyszne są też z masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym.

Do wykonania naleśników można wykorzystać otręby pozostałe po zrobieniu mleka owsianego. Wystarczy 0,5 szklanki mąki razowej zastąpić białą mąką pszenną wymieszaną z odciśniętymi otrębami.


RAZOWE NALEŚNIKI
Z KAKAO I OWOCAMI

„Dla dzieci małych i dużych.”

Porcja 8-10 sztuk

1,5 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżki kakao
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
3 łyżki oliwy
szczypta soli

kostka chudego twarogu
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżeczki cukru z naturalną wanilią
stewia
Mąkę wymieszać z kakao, dodać sól, mleko, jajka, wodę i oliwę. Dobrze wymieszać i odstawić na około 20 minut, żeby ciasto odpoczęło. Rozgrzać patelnię, przed nagrzaniem można ją delikatnie posmarować tłuszczem. Na dobrze rozgrzaną patelnię nalać porcję ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć z obydwu stron na rumiano.

Twarożek rozdrobnić widelcem, dodać jogurt i cukier z wanilią, a następnie zhomogenizować dokładnie blenderem ręcznym lub końcówką do rozdrabniania do powstania jednolitej kremowej masy. Dosłodzić stewią lub cukrem według uznania.
Naleśniki posmarować twarożkiem i przełożyć ulubionymi owocami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!