26 lipca 2012

SALMON PASTA
MAKARON RAZOWY Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM


Łososiowy zawrót głowy

Chyba każdy ma czasem takie dni, w które nie ma ochoty opuszczać swojego mieszkania, miękkiej kanapy i szlafroczka, tylko po to, żeby kupić coś świeżego na targu albo w sklepiku za rogiem. Snuje się człowiek z kuchni do pokoju, z pokoju do kuchni w poszukiwaniu czegoś dobrego do zjedzenia. Zagląda do lodówki, otwiera wszystkie szafki i mimo, że nie czuje się na siłach żeby gotować to nie ma też ochoty na jedzenie "na telefon", które nie rzadko wygląda mało apetycznie i podobnie smakuje. W takie dni ratują nas sprawdzone i proste przepisy.
Jednym z takich smacznych, ale niewymagających dań jest makaron z łososiem, szpinakiem, orzechami i serem gorgonzola. Przepis powstał w dniu, w którym nie rozstawałam się z moim powyciąganym dresem i kapciami, okazał się jednak strzałem w dziesiątkę. Nadaje się nie tylko na szybki obiad dla siebie, ale okazuje się, że można nim z powodzeniem uczęstować gości (o czym przekonały się moje przyjaciółki, rodzice i znajomi).



PASTA Z ŁOSOSIEM
SZPINAKIEM, ORZECHAMI
I GORGONZOLĄ

„Prosta pasta z aromatycznym łososiem i serem gorgonzola,
który pod wpływem temperatury opływa makaron nadając mu wyrazisty smak,
idealnie współgrający z aromatem orzechów.

Porcja 2 osoby

150 g razowego makaronu spaghetti
1 duże lub 2 małe dzwonka łososia
100 g świeżego szpinaku
50 g  sera gorgonzola
garść grubo posiekanych orzechów włoskich
ząbek czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Łososia opłukać pod zimną wodą, osuszyć i doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Rozgrzać patelnię i smażyć po kilka minut z każdej strony na odrobinie oliwy z oliwek. Po usmażeniu odłożyć do ostygnięcia i na tej samej patelni podsmażyć do zwiędnięcia szpinak doprawiony solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (jeśli macie wystarczająco dużą patelnię możecie szpinak smażyć razem z łososiem).
Łososia po ostudzeniu oczyścić ze skóry i ości, a następnie porozdzielać na mniejsze kawałki. Ser pokroić w kostkę, a orzechy uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i natychmiast wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek (zapobiega to dalszemu wchłanianiu wody przez makaron). Chwilę go podsmażyć na zwiększonym ogniu, dodać olej sezamowy, szpinak, kawałki łososia i gorgonzoli. Podgrzać i nałożyć na talerze. Udekorować uprażonymi orzechami.



2 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!