30 lipca 2012

WHOLEMEAL TORTILLAS
MEKSYKAŃSKIE TORTILLE RAZOWE


Meksykański przysmak

Tortille odkryłam chyba dopiero po studiach. W czasie kiedy w sieciowych "fastfoododajniach" zaroiło się od zdrowych (według kolorowych reklam) wrap'ów, tortilli, rollo i innych tego typu zawijanych placków ja postanowiłam stworzyć jego własną, niepowtarzalną i nietuczącą wersję. Początkowo poszukiwałam w sklepach gotowych tortilli z mąki pełnoziarnistej. Nie było to łatwe zadanie, gdyż w naszym kraju większość społeczeństwa nadal nie jest przekonana do razowego pieczywa. Nie przekonuje ich fakt, że w przeciwieństwie do białego, ciemne wypieki dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, minerałów i błonnika regulującego pracę układu pokarmowego, liczy się smak, który znają od lat, smak białego chleba. Popyt jest niski, zatem i podaż nie jest wysoka.
Kiedy już udało mi się zdobyć ową tortillę razową okazywało się często, że była ona wykonana tylko z kilkunastu procent mąki z pełnego przemiału, a resztę stanowiła mąka pszenna biała. Najczęściej przygotowywałam ją w formie przypominającej Flautas, z kawałkami grillowanego kurczaka, sałatą, pomidorami, papryką, cebulą i sosem jogurtowo-czosnkowym. Po pewnym czasie (był to długi czas gdyż gotowe tortille znacznie upraszczają pracę, a obiad jest gotowy w kilkanaście minut) zdecydowałam się zrobić takie placki sama, a do ich usmażenia wykorzystałam oczywiście dobrą mąkę z pełnego przemiału.




Tortilla jest daniem spotykanym w kuchniach wielu krajów i możecie się zdziwić, ale w każdym z nich wygląda inaczej. Wyróżniamy trzy podstawowe rodzaje tortilli:

tortilla meksykańska (mexicana)
czyli cienki placek kukurydziany lub pszenny, w który zawinięte jest odpowiednio dobrane nadzienie,
tortilla francuska (francesa)
tzw. omlet czyli roztrzepane jajka bez dodatku mąki, smażone na patelni, często podawany z farszem,
tortilla hiszpańska (española)
ziemniaki smażone z roztrzepanym jajkiem, często z dodatkami w postaci tuńczyka, szpinaku lub cebuli.

Nie myślcie sobie, że na tym cała zabawa się kończy. W kulturze meksykańskiej tortille pełnią podwójna funkcję: stanowią podstawowe pożywienie a jednocześnie zastępują talerze i sztućce. Mięso i warzywa serwowane są w tortillach (można jeść trzymając je w dłoni). Małe porcje potrawy z talerza można nabierać za pomocą sztywnych kukurydzianych placków i nieść do ust. W zależności od rodzaju nadzienia możemy wyróżnić kilka najpopularniejszych potraw na bazie tortilli: 

tacos
farsz owinięty w ciepłą tortillę; tacos al pastor są faszerowane mięsem i podawane z posiekaną cebulką, kolendrą i kawałkiem ananasa;
flautas
ciasno zwinięte tortille nadziewane kurczakiem, podawane z sałatą i śmietaną;
enchiladas
tortille z mięsnym, serowym lub rybnym farszem, podawane w sosie, enchiladas suizas przyrządza się z kurczakiem, pikantnym sosem, śmietaną i serem;
quesadillas
tortille z nadzieniem, smażone na patelni lub na ruszcie;
chilaquiles
chipsy smażone z ciasta na tortillę, w pikantnym sosie pomidorowym, podawane ze śmietaną i serem,
tostadas
chrupiące tortille z podsmażaną fasolą, podawane z sałatą, kurczakiem, pomidorami, cebulą, awokado, chili, śmietaną lub serem;
sopa de tortilla
zupa z dodatkiem smażonych pasków tortilli, z pomidorami, chili i awokado.

Podstawowym składnikiem tortilli jest mąka kukurydziana. Nosi ona nazwę "masa harina" i jest wyrabiana tylko w Meksyku. Specjalna technologia przy jej produkcji sprawia, że jest ona jedną z najbardziej aromatycznych mąk – jej zapach przypomina kwitnące kwiaty akacji. Do wykonania tortilli można użyć również mąki pszennej. Jest ona wtedy bardziej elastyczna i łatwiej zawinąć w nią potrawę.



TORTILLE
MEKSYKAŃSKIE
Z MĄKI RAZOWEJ

„Tortille możesz przechowywać w lodówce zawinięte w folię.
Pasują do dań z mięsem, warzywami, tuńczykiem.
Gdy dopadnie Cię wilczy głód, takie przypieczone na krucho,
połamane placki tortilli posmarowane masłem orzechowym Cię uratują.”


Porcja 4 sztuki

1 szklanka mąki pszennej razowej
1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki zimnego masła
100 ml gorącej wody

Mąki wymieszać z solą, dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami. Zrobić w mące wgłębienie i wlać do niego gorącą wodę. Wymieszać wszystko widelcem i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto zagniatać ręką przez około 1-2 minuty, uformować z niego kulę i odstawić na minimum godzinę pod wilgotną ściereczką kuchenną. Jeżeli chcemy wykorzystać ciasto innego dnia można je zawinąć w folię i schować do lodówki.
Kulę z ciasta zagnieść i uformować walec. Pokroić go na równe części, rozpłaszczyć, podsypać delikatnie mąką i rozwałkować jak najcieniej.
Dobrze rozgrzać patelnię, zmniejszyć ogień i smażyć bez tłuszczu po 30 sekund na każdej ze stron. Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną się twarde i sztywne.
Usmażone tortille trzymać pod wilgotną ściereczką.




Na zdjęciu:

Chrupiący Wrap z Tuńczykiem w Curry
inspirowany przepisem z magazynu SELF
  • Połącz 140 g odsączonych kawałków tuńczyka z puszki z 1/4 jabłka (posiekanego),
  • 2 łyżkami rozdrobnionych orzechów włoskich i 1/3 szklanki tartej marchewki.
  • W  miseczce wymieszaj 3 łyżki niskotłuszczowego jogurtu z 1/4 łyżeczki proszku curry.
  • Wyłóż mieszankę na placek tortilli razowej i pokryj jogurtem curry.
  • Zawiń i jedz.

10 komentarzy:

  1. Zapisuję! Takiego przepisu właśnie potrzebowałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze tortilli, ale od kilku tygodni za mną chodzi...Przy najbliżej okazji wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, tego szukałam, chyba jeszcze dziś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonały przepis na tortille! Napewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilem dzis tortille wg przepisu z kurczakiem ala kebab i warzywami, pycha.
    Super sprawa, proste a zarazem ma wiele zastosowan. Do tego w miare dietetyczne.
    Z checia przejze inne przepisy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że smakowało :) pozdrawiam

      Usuń
  6. czy jest szansa, żeby placek wyszedł bez użycia mąki pszennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można z powodzeniem spróbować wykonać go tylko z mąki kukurydzianej :)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...