Meksykański przysmak
Tortille odkryłam chyba dopiero po studiach. W czasie kiedy w sieciowych "fastfoododajniach" zaroiło się od zdrowych (według kolorowych reklam) wrap'ów, tortilli, rollo i innych tego typu zawijanych placków ja postanowiłam stworzyć jego własną, niepowtarzalną i nietuczącą wersję. Początkowo poszukiwałam w sklepach gotowych tortilli z mąki pełnoziarnistej. Nie było to łatwe zadanie, gdyż w naszym kraju większość społeczeństwa nadal nie jest przekonana do razowego pieczywa. Nie przekonuje ich fakt, że w przeciwieństwie do białego, ciemne wypieki dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, minerałów i błonnika regulującego pracę układu pokarmowego, liczy się smak, który znają od lat, smak białego chleba. Popyt jest niski, zatem i podaż nie jest wysoka.
Kiedy już udało mi się zdobyć ową tortillę razową okazywało się często, że była ona wykonana tylko z kilkunastu procent mąki z pełnego przemiału, a resztę stanowiła mąka pszenna biała. Najczęściej przygotowywałam ją w formie przypominającej Flautas, z kawałkami grillowanego kurczaka, sałatą, pomidorami, papryką, cebulą i sosem jogurtowo-czosnkowym. Po pewnym czasie (był to długi czas gdyż gotowe tortille znacznie upraszczają pracę, a obiad jest gotowy w kilkanaście minut) zdecydowałam się zrobić takie placki sama, a do ich usmażenia wykorzystałam oczywiście dobrą mąkę z pełnego przemiału.
Tortilla jest daniem spotykanym w kuchniach wielu krajów i możecie
się zdziwić, ale w każdym z nich wygląda inaczej. Wyróżniamy trzy
podstawowe rodzaje tortilli:
|
|
tortilla
meksykańska (mexicana)
|
czyli cienki placek kukurydziany lub pszenny, w który zawinięte jest
odpowiednio dobrane nadzienie,
|
tortilla
francuska (francesa)
|
tzw. omlet czyli roztrzepane jajka bez dodatku mąki, smażone na
patelni, często podawany z farszem,
|
tortilla
hiszpańska (española)
|
ziemniaki smażone z roztrzepanym jajkiem, często z dodatkami w
postaci tuńczyka, szpinaku lub cebuli.
|
Nie myślcie sobie, że na tym cała zabawa się kończy. W kulturze
meksykańskiej tortille pełnią podwójna funkcję: stanowią podstawowe
pożywienie a jednocześnie zastępują talerze i sztućce. Mięso i warzywa
serwowane są w tortillach (można jeść trzymając je w dłoni). Małe porcje
potrawy z talerza można nabierać za pomocą sztywnych kukurydzianych placków i
nieść do ust. W zależności od rodzaju nadzienia możemy wyróżnić kilka
najpopularniejszych potraw na bazie tortilli:
|
|
tacos
|
farsz owinięty w ciepłą tortillę; tacos al pastor są faszerowane
mięsem i podawane z posiekaną cebulką, kolendrą i kawałkiem ananasa;
|
flautas
|
ciasno zwinięte tortille nadziewane kurczakiem, podawane z sałatą i
śmietaną;
|
enchiladas
|
tortille z mięsnym, serowym lub rybnym farszem, podawane w sosie,
enchiladas suizas przyrządza się z kurczakiem, pikantnym sosem, śmietaną i
serem;
|
quesadillas
|
tortille z nadzieniem, smażone na patelni lub na ruszcie;
|
chilaquiles
|
chipsy smażone z ciasta na tortillę, w pikantnym sosie pomidorowym,
podawane ze śmietaną i serem,
|
tostadas
|
chrupiące tortille z podsmażaną fasolą, podawane z sałatą,
kurczakiem, pomidorami, cebulą, awokado, chili, śmietaną lub serem;
|
sopa de tortilla
|
zupa z dodatkiem smażonych pasków tortilli, z pomidorami, chili i
awokado.
|
Podstawowym składnikiem tortilli jest mąka kukurydziana. Nosi ona
nazwę "masa harina" i jest wyrabiana tylko w Meksyku. Specjalna
technologia przy jej produkcji sprawia, że jest ona jedną z najbardziej
aromatycznych mąk – jej zapach przypomina kwitnące kwiaty akacji. Do
wykonania tortilli można użyć również mąki pszennej. Jest ona wtedy bardziej
elastyczna i łatwiej zawinąć w nią potrawę.
|
TORTILLE
MEKSYKAŃSKIE
Z MĄKI RAZOWEJ
„Tortille
możesz przechowywać w lodówce zawinięte w folię.
Pasują do dań z mięsem, warzywami, tuńczykiem.
Gdy dopadnie Cię wilczy głód, takie przypieczone na krucho,
połamane placki tortilli
posmarowane masłem orzechowym Cię uratują.”
Porcja 4 sztuki
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki zimnego masła
100 ml gorącej wody
|
Mąki wymieszać z solą,
dodać pokrojone masło i rozetrzeć palcami. Zrobić w mące wgłębienie i wlać do
niego gorącą wodę. Wymieszać wszystko widelcem i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto zagniatać ręką przez
około 1-2 minuty, uformować z niego kulę i odstawić na minimum godzinę pod
wilgotną ściereczką kuchenną. Jeżeli chcemy wykorzystać ciasto innego dnia
można je zawinąć w folię i schować do lodówki.
Kulę z ciasta zagnieść i
uformować walec. Pokroić go na równe części, rozpłaszczyć, podsypać
delikatnie mąką i rozwałkować jak najcieniej.
Dobrze rozgrzać patelnię,
zmniejszyć ogień i smażyć bez tłuszczu po 30 sekund na każdej ze stron.
Tortilli nie można smażyć zbyt długo, bo staną się twarde i sztywne.
Usmażone tortille trzymać
pod wilgotną ściereczką.
|
Na zdjęciu:
Chrupiący Wrap z Tuńczykiem w Curry
inspirowany przepisem z magazynu SELF
- Połącz 140 g odsączonych kawałków tuńczyka z puszki z 1/4 jabłka (posiekanego),
- 2 łyżkami rozdrobnionych orzechów włoskich i 1/3 szklanki tartej marchewki.
- W miseczce wymieszaj 3 łyżki niskotłuszczowego jogurtu z 1/4 łyżeczki proszku curry.
- Wyłóż mieszankę na placek tortilli razowej i pokryj jogurtem curry.
- Zawiń i jedz.
Zapisuję! Takiego przepisu właśnie potrzebowałam. :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze tortilli, ale od kilku tygodni za mną chodzi...Przy najbliżej okazji wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńSuper, tego szukałam, chyba jeszcze dziś zrobię:)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się udały:)
UsuńDoskonały przepis na tortille! Napewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZrobilem dzis tortille wg przepisu z kurczakiem ala kebab i warzywami, pycha.
OdpowiedzUsuńSuper sprawa, proste a zarazem ma wiele zastosowan. Do tego w miare dietetyczne.
Z checia przejze inne przepisy.
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę że smakowało :) pozdrawiam
Usuńczy jest szansa, żeby placek wyszedł bez użycia mąki pszennej?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można z powodzeniem spróbować wykonać go tylko z mąki kukurydzianej :)
Usuń