16 września 2012

BAKED BEEF
PAPRYKOWY GULASZ Z WOŁOWINY



Powiało jesienią

Robi się chłodno. Za oknem deszcz, wiatr, brak słońca. Niedługo liście zaczną się brązowić, żółcić i czerwienić. Mam ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego. Pyszny gulasz z wołowiny daje tak mi teraz potrzebną energię. Połączenie chudej wołowiny i warzyw napełnia mnie wigorem, ale nie obciąża bioder. Jestem gotowa stawić czoła jesieni.




GULASZ
WOŁOWY
Z PAPRYKĄ I POMIDORAMI

„Ten delikatnie ostry, niewinnie pomidorowy,
pieczony gulasz z wołowiny to danie bardzo wszechstronne.
Można go podać jako danie główne z kaszą lub brązowym ryżem,
idealnie pasuje do kukurydzianych taquitos i razowych pitas.”

Porcja 5 osób

500 g chudej wołowiny
3 czerwone papryki
4 pomidory
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
¼ łyżeczki chilli w proszku
sól i pieprz
oliwa z oliwek

DODATKI
tortille kukurydziane lub razowe

WSKAZÓWKA
Wybierz mięso o jasnokrwistej barwie, wówczas będzie bardziej miękkie.
Chudą wołowinę pokrój na kawałki o około 2 centymetrowym boku. Namocz przez kilka godzin w mleku.
Rozgrzej dużą patelnię pokrytą łyżką oliwy. Osusz mięso ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż przez kilka minut mieszając tak, żeby mięso było zrumienione z każdej strony.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wołowinę przenieś do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wrzuć posiekaną cebulę, seler naciowy i paprykę. Duś przez kilka minut, aż warzywa stracą jędrność. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i chilli.
Warzywa przenieś do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z nimi wołowinę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz przez 45-60 minut, do miękkości.






4 komentarze:

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!