Powiało jesienią
Robi się chłodno. Za oknem deszcz, wiatr, brak słońca. Niedługo liście zaczną się brązowić, żółcić i czerwienić. Mam ochotę na coś sycącego i rozgrzewającego. Pyszny gulasz z wołowiny daje tak mi teraz potrzebną energię. Połączenie chudej wołowiny i warzyw napełnia mnie wigorem, ale nie obciąża bioder. Jestem gotowa stawić czoła jesieni.
GULASZ
WOŁOWY
Z PAPRYKĄ
I POMIDORAMI
„Ten delikatnie ostry,
niewinnie pomidorowy,
pieczony gulasz z wołowiny to danie bardzo wszechstronne.
Można go podać jako danie główne z kaszą lub brązowym ryżem,
idealnie pasuje do kukurydzianych taquitos i razowych pitas.”
pieczony gulasz z wołowiny to danie bardzo wszechstronne.
Można go podać jako danie główne z kaszą lub brązowym ryżem,
idealnie pasuje do kukurydzianych taquitos i razowych pitas.”
Porcja 5 osób
500 g chudej wołowiny
3 czerwone papryki
4 pomidory
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
¼ łyżeczki chilli w proszku
sól i pieprz
oliwa z oliwek
DODATKI
tortille kukurydziane lub razowe
WSKAZÓWKA
Wybierz mięso o jasnokrwistej barwie, wówczas
będzie bardziej miękkie.
|
Chudą wołowinę pokrój
na kawałki o około 2 centymetrowym boku. Namocz przez kilka godzin w mleku.
Rozgrzej dużą patelnię pokrytą łyżką oliwy. Osusz mięso
ręcznikiem papierowym, oprósz solą i pieprzem i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
Smaż przez kilka minut mieszając tak, żeby mięso było zrumienione z każdej
strony.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wołowinę przenieś do naczynia żaroodpornego. Na patelnię
wrzuć posiekaną cebulę, seler naciowy i paprykę. Duś przez kilka minut, aż
warzywa stracą jędrność. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i chilli.
Warzywa przenieś do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z
nimi wołowinę. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz przez 45-60 minut, do miękkości.
|
Wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńZgłodniałam! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Prawie czuję ten unoszący się z garnka aromat! Pyszności!
OdpowiedzUsuńzrobiłam dziś na obiad- wymiata!!!!
OdpowiedzUsuń