12 września 2012

PLUM DUMPLINGS
NAJLEPSZE KNEDLE U MAMY


Domowo śliwkowo

Mama, mama, mama. Co my byśmy zrobili bez tych naszych mam?. Moja mama jest wielbicielką potraw mącznych. Nie ma dla niej znaczenia ilość węglowodanów, nie liczą się kalorie, nie ma pojęcia o indeksie glikemicznym. Mama po prostu kocha jeść kluski. Nic i nigdy tego nie zmieni. Odkąd pamiętam mama robiła kluski: śląskie, kopytka, z sosem mięsnym, ze śmietaną i cukrem, knedle ze śliwkami, z wiśniami, z truskawkami. Najlepsza w lepieniu klusek jest mama, jest moim nauczycielem. Jej nauczycielem była babcia, czyli mama mojej mamy. Jestem pewna, że tak cudowne uszka z mięsem, jakie robiła babcia, już nigdy się w moim życiu nie powtórzą.





KNEDLE
DOMOWE
ZE ŚLIWKAMI

„Tradycyjne kluski z ciasta ziemniaczanego nadziewane śliwkami
to prawdziwa uczta dla wielbicieli potraw mącznych.
Sprawiają wrażenie tak lekkich,
że trudno ograniczyć się do jednej porcji.”


Porcja 6 osób

2 kg ziemniaków
2 szklanki maki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jaja
½ łyżeczki soli
½ - 1 kg śliwek węgierek
cukier brązowy

DODATKI
kwaśna śmietanka
roztopione masło z bułką tartą
Ziemniaki obierz i ugotuj. Kiedy przestygną rozgnieć je tłuczkiem i wystudź do temperatury pokojowej.
Śliwki wypestkuj przecinając je poprzecznie. Połówki powinny pozostać połączone.
W dużej misce wymieszaj mąki z solą. Dodaj wystudzone ziemniaki i jaja. Zagniataj rękami do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj mąki pszennej i ponownie zagnieć.
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką, podziel na 2-3 części. Z jednej partii ciast uformuj wałek i pokrój go na placki grubości około 1,5 centymetra. Do miseczki nasyp brązowego cukru. Przeciętymi śliwkami nabierz cukier, zamknij i umieść na placku z ciasta. Zawiń ciasto wokół śliwki, obtocz knedla w mące i ułóż na tacy. Uformuj tylko tyle knedli, ile zmieści się na raz w garnku.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Uformowane knedle wkładaj delikatnie do gorącej wody. Woda nie powinna wrzeć. Po minucie knedle delikatnie przemieszaj drewnianą łyżką. Gotuj około 8-10 minut od momentu wypłynięcia. To, czy knedle są już gotowe najlepiej sprawdzić poprzez spróbowanie jednego.







10 komentarzy:

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!