17 września 2012

HERBAL MIXED BREAD
CHLEB ORKISZOWO-RAZOWY Z ZIOŁAMI


"Śniadanie zjedz sam."

To stare powiedzenie sprawdza się w przypadku tego pysznego chleba. Gdy go upiekłam naprawdę nie miałam ochoty się nim dzielić. Jest niewiarygodnie puszysty, pachnący ziołami, z chrupiącą skórką. W połączeniu z kremowym serkiem, szynką parmeńską, świeżymi figami i konfiturą z pigwy nie ma sobie równych wśród kanapek. Iście królewskie śniadanie.




CHLEB
ORKISZOWO-PSZENNO-RAZOWY
Z MIĘTĄ I TYMIANKIEM

 „Szybki i prosty przepis na pyszny chleb.
Puszysty i delikatny, pachnący miętą i tymiankiem.
Łagodny smak muśnięty nutą odświeżających ziół.”


Porcja 1 bochenek

20 g świeżych drożdży
lub 1,5 łyżeczki suszonych
1 łyżeczka cukru
300 ml wody
200 g mąki pszennej
100 g maki orkiszowej
150 g maki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej świeżej mięty

DODATKI
twarożek, szynka parmeńska, łosoś wędzony, świeże figi, konfitura z pigwy



Drożdże pokrusz do miseczki, dodaj łyżeczkę cukru i zalej 2 łyżkami letniej wody. Odstaw na 10 minut.
Mąki przesiej do dużej miski wraz z solą. Dodaj zaczyn drożdżowy, wodę i wymieszaj. Ciasto można wyrabiać mikserem lub ręką. Gdy ciasto będzie jednolite dodaj zioła, zagnieć, przenieś do wysypanej mąka miski lub koszyka i odstaw przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i przenieś do natłuszczonego olejem i wysypanego mąką lub otrębami naczynia żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Naczynie ustaw w piekarniku na kratce i piecz przez 35-40 minut bez przykrycia.
Upieczony chleb wyrzuć z naczynia i studź na metalowej kratce.







ŚNIADANIE godzina 07:00

Propozycja śniadania do menu w konkursie Kuchnia 24/7.

7 komentarzy:

  1. Jem oczami i szaleję! Co za przepis, a jak podana całość. Jesteś moim guru!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to musi smakować. Te przepiękne zdjęcia sprawiają, że można zgłodnieć od samego patrzenia.

    OdpowiedzUsuń
  3. A żebys wiedziała, że iście królewskie! Veronico, jak zawsze piękne zdjęcia! ;) Bardzo mi sie podoba zestawienie składników na Twoim chlebku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe zdjęcia! Też niechętnie dzieliłabym się takim śniadaniem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo miło, że się Wam podobają moje zdjęcia:)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. miło to słyszeć (czytać) od takiego profesjonalisty:)

      Usuń

Dziękuję za Twój komentarz, Mam nadzieję, że do mnie wrócisz!