"Śniadanie zjedz sam."
To stare powiedzenie sprawdza się w przypadku tego pysznego chleba. Gdy go upiekłam naprawdę nie miałam ochoty się nim dzielić. Jest niewiarygodnie puszysty, pachnący ziołami, z chrupiącą skórką. W połączeniu z kremowym serkiem, szynką parmeńską, świeżymi figami i konfiturą z pigwy nie ma sobie równych wśród kanapek. Iście królewskie śniadanie.
CHLEB
ORKISZOWO-PSZENNO-RAZOWY
Z MIĘTĄ I TYMIANKIEM
„Szybki i prosty przepis na pyszny chleb.
Puszysty i delikatny, pachnący miętą i tymiankiem.
Łagodny smak muśnięty nutą odświeżających ziół.”
Puszysty i delikatny, pachnący miętą i tymiankiem.
Łagodny smak muśnięty nutą odświeżających ziół.”
Porcja 1 bochenek
20 g świeżych drożdży
lub 1,5 łyżeczki suszonych
1 łyżeczka cukru
300 ml wody 200 g mąki pszennej
100 g maki orkiszowej
150 g maki pszennej razowej
1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej świeżej mięty
DODATKI
twarożek, szynka parmeńska, łosoś wędzony, świeże
figi, konfitura z pigwy
|
Drożdże
pokrusz do miseczki,
dodaj łyżeczkę cukru i zalej 2 łyżkami letniej wody. Odstaw na 10 minut.
Mąki przesiej
do dużej miski wraz z
solą. Dodaj zaczyn drożdżowy, wodę i wymieszaj. Ciasto można wyrabiać
mikserem lub ręką. Gdy ciasto będzie jednolite dodaj zioła, zagnieć, przenieś
do wysypanej mąka miski lub koszyka i odstaw przykryte ściereczką do
wyrośnięcia na 3-4 godziny.
Wyrośnięte ciasto
ponownie zagnieć i
przenieś do natłuszczonego olejem i wysypanego mąką lub otrębami naczynia
żaroodpornego. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
na 40-60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Naczynie ustaw w
piekarniku na kratce i piecz przez 35-40 minut bez przykrycia.
Upieczony chleb
wyrzuć z naczynia i
studź na metalowej kratce.
|
ŚNIADANIE godzina 07:00
Propozycja śniadania do menu w konkursie Kuchnia 24/7.
Jem oczami i szaleję! Co za przepis, a jak podana całość. Jesteś moim guru!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Ależ to musi smakować. Te przepiękne zdjęcia sprawiają, że można zgłodnieć od samego patrzenia.
OdpowiedzUsuńA żebys wiedziała, że iście królewskie! Veronico, jak zawsze piękne zdjęcia! ;) Bardzo mi sie podoba zestawienie składników na Twoim chlebku!
OdpowiedzUsuńWspaniałe zdjęcia! Też niechętnie dzieliłabym się takim śniadaniem:)
OdpowiedzUsuńbardzo miło, że się Wam podobają moje zdjęcia:)
UsuńWspaniały chleb i zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńmiło to słyszeć (czytać) od takiego profesjonalisty:)
Usuń